Sutra protestna šetnja Saveza sindikata RS-a

Objavljeno prije 2 godine

Savez sindikata Republike Srpske 1. maj, Međunarodni praznik rada obilježit će protestnom šetnjom koja će početi sutra u 10 časova na Trgu Krajine.

Za protestnu šetnju sve je spremno, a u jednoj od prostorija Saveza sindikata RS-a pripremljeni su i transparenti koje će nositi sindikalci tokom šetnje.

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS-a na današnjoj konferenciji za novinare istakla je da je ova organizacija platila 3.080 KM, koliko je tražilo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a za policijsko osiguranje protestne šetnje sindikalaca.

“Najadekvatniji način za radnike RS-a jeste da naš praznik obilježavamo mirnom protestnom šetnjom na kojoj ćemo pročitati prvomajski proglas”, kazala je Ranka Mišić.

Prema njenim riječima cilj ovakvog obilježavanje je da kažu kakav je položaj radnika u RS-u, a šetnji će prema planovima organizatora očekuje se 1.500 do 2.000 radnika.

“Praznik radnika slave oni koji ga ne trebaju slaviti, radnici koji ga trebaju slaviti protestvovat će, jer ovi koji ga slave nisu ništa učinili da položaj radnika bude bolji”, kazala je Ranka Mišić.

Prema planovima nakon okupljanja na Trgu Krajine, kolona sindikalaca proći će pored Narodne skupštine RS-a i Vlade RS-a, do paraka Mladen Stojanović.

Za razliku od dosadašnjih protestnih šetnji na 1. maj sindikalci će se prema riječima Ranke Mišić počastiti.

“Proslavit ćemo uz porciju solo pasulja, još smo u organizovanju tog dijela protesta, nadam se da ćemo uspjeti, sa vrlo jasnom porukom ‘Opasuljite se’ i mislim da svi na ovim prostorima treba da razumiju ovu poruku”, istakla je ona.

Prema njenim riječima ove godine pritisak na organizatore protestne šetnje manje je suptilan nego prethodnih godina.

“Kao čovjek prvi put sam osjetila zabrinutost i strašan bijes. Prvi put policija RS-a, koju mi plaćamo kao svi građani, njihova uprava zatražila da platimo policajce po 40 KM koji će nadgledati dok organizator kako se navodi u rješenju bude postavljao i uklanjao saobraćajne znakove”, kazala je ona.

Sindikat je dobio rješenje da za sutrašnji skup treba da plati 77 policajaca i da moraju platiti avansno, što je Savez sindikata RS-a i učinio.

Ranka Mišić rekla je da je to prvi put da se naplaćuje prisustvo policajaca na protestnim šetnjama i pozvala policijsku upravu da pokažu javnosti koji su organizatori do sada platili protestne šetnje ili proteste. Ponudu Socijalističke partije sindikat je odbio uz riječi ”Savez sindikata i radnici plaćaju svoje račune i plaćat će ih”.

“Nadam se i vjerujem i sve ovo radimo da dođe vrijeme da svako plati račun za svoje ima i za svoje djela. Ako su iz Socijalističke partije toliki prijatelji radnika pozivam ih da smjene ministra rada i boračko invalidske zaštite RS-a jer njegova djela ne govore isto što i riječi”, kazala je Mišić.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture istakao je da radnička, sindikalna i ostala prava moraju biti poboljšana, a ne smanjivana.