Svakog dana u svijetu se broj siročadi poveća za 10.000

Objavljeno prije 2 godine

Član Upravnog odbora humanitarne fondacije Ljudska prava i slobode (IHH) Murat Yilmaz je kazao kako dnevno u svijetu bez roditelja ostaje blizu 10.000 djece, što znaći da godišnje svjetska populacija jetima raste za više od 3,5 miliona, javlja Anadolu Agency (AA).

Yilmaz je za AA kazao da je prema podacima nevladinih organizacija iz 2015. godine u svijetu bilo 400 miliona djece siročadi.

“Polovica te djece je na ulicama i bez ikakve porodične i institucionalne zaštite, a kao takva su prepuštena riziku različitih mafija, krijumčara, terorističkih i misionarskih grupa“, kazao je Yilmaz.

Yilmaz je kazao da je najgore to što na dnevnom redu međunarodne zajednice nema problema siročadi i što se ne radi sistemski kako bi se poboljšao kvalitet života te djece.

“Kada bismo danas osnovali državu u kojoj bi živjela isključivo djeca siračad, bila bi to treća najmnogoljudnija zemlja svijeta nakon Kine i Indije“, kazao je Yilmaz.

Osvrnuvši se i na uzroke sve većeg broja djece bez roditelja i staratelja u svijetu, Yilmaz je kazao kako je rat najveći faktor tog problema.

“U Siriji je u proteklih šest godina poginulo više od 600.000 naše braće i sestara, a više od milion djece je ostalo bez roditelja. Nije to samo Siriji, i u mnogim drugim dijelovima svijeta postoji veliki problem sve većeg broja siročadi, ali se malo šta radi kako bi se to popravilo“, kazao je Yilmaz.

Naglasivši da je djeci bez roditelja najvažnije pružiti ljubav i sigurnost, Yilamz je kazao da siročad bez tih faktora u životu lahko završe u kriminalnim grupa.