TIKA obnavlja 54 kuće oštećene u poplavama u Maglaju

Objavljeno prije 2 godine

Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) obnovit će jos najmanje 54 kuće na području općine Maglaj, koje su oštećene tokom poplava 2014. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz TIKA-e navedeno je kako će ova agencija nastaviti pružati pomoć stanovnicima BiH koji su prije tri godine pogođeni katastrofalnim poplavama.

Naglašeno je također kako je od 2014. godine naovamo u Maglaju obnovljeno 389 kuća te da slijedi i nastavak tog projekta u okviru kojeg će biti obnovljena joč 54 stambena objekta.

Osim Maglaja, zaslugama TIKA-a obnovljena je i 101 kuća na području općina Sanski Most i Žepče, također poplavljenim područjima.

Načelnik općine Maglaj Mirsad Mahmutagić tim povodom zahvalio se Republici Turskoj, koja će posredstvom TIKA-e obnoviti još 54 kuće na području ove općine.

Sredinom maja 2014. su se desile velike poplave nakon padavina koje su prevazišle rekord zadnjih 120 godina, otkako se vrše mjerenja. Samo u periodu od 48 sati (13-14. maja 2014.) palo je u nekim područjima Bosne i Herceovine oko 150 litara kiše po metru kvadratnom.