Tri ključna pitanja nakon sastanka bh. lidera sa komesarom Evropske unije

Objavljeno prije 11 mjeseci

Komesar Evropske unije za proširenje Johannes Hahn poručio je danas u Sarajevu tokom sastanka sa bh. liderima da Evropa unija od BiH traži isključivo evropske vrijednosti i reforme koje se tiču standarda građana.

Na sastanku sa Hahnom prisustvovali su predsjednik SDA Bakir Izetbegović, SDS-a Vukota Govedarica, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, SDP-a Nermin Nikšić, DF-a Željko Komšić, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić. Na sastanku su bili i predsjednik NDP-a Dragan Čavić, PDP-a Branislav Borenović, lider HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, BPS-a Sefer Halilović, SP-a Petar Đokić, te predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Nikšić i Radončić rekli su nakon sastanka da nisu optimistični po pitanju daljih reformi u BiH.

“Tri ključna pitanja su postavili pred nas: ruralna strategija, budžet BiH i akcize. Nažalost, ne dijelim njihov optimizam. Moguće da i postoji neka većina koja će izglasati zakone o akcizama, ali na osnovu ovog sastanka bilo je jasno kojim putem idemo”, rekao je Nikšić, dodajući da ni nakon godinu dana BiH još nema odgovora na Upitnik, dok su neke zemlje u regionu to uradile za samo nekoliko sedmica, poput Crne Gore kojoj je trebalo četiri mjeseca i 22 dana, što je rekord u regionu.

“Sastanak je bio vrlo direktan, gospodin Hahn je dao veliki impuls da stvari krenu naprijed. S obzirom na stanje u BiH, ja nisam optimista”, izjavio je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.