Trumpova administracija opstruira izvršenje Obamine odluku da Palestini donira 221 milion dolara

Objavljeno prije 2 godine

Američki State Department razmatra u posljednjem trenutku donesenu odluku bivšeg državnog sekretara Johna Kerryja koji je krajem prošle sedmice kazao da će poslati 221 milion dolara Palestinskoj samoupravi.

Ovo je inače jedna od posljednjih odluka administracije Baracka Obame, a planirano je da sredstva budu korištena za humanitarnu pomoć na Zapadnoj Obali i u Gazi.

Kerry je zvanično obavijestio Kongres da će država pustiti novac u petak ujutro, samo nekoliko sati prije inauguracije predsjednika Donalda Trumpa.

Američki State Department ističe kako su većina analitičara i promatrača mislili da Obama neće ili ne može učiniti sličan korak. Kongres je prvobitno odobrio sredstva za Palestinu iz budžeta za 2015. i 2016. godinu i to putem američke agencije za međunarodni razvoj. Sredstva u 2015. godini su iznosila 355.000.000 dolara.

Kongres generalno treba poštovati odluke izvršne vlasti, ali nisu pravno obavezujući nakon što se sredstva izdvoje.

Podsjećamo da su republikanski kongresmeni pokušali spriječiti transfer novca za pomoć Palestini. Obama je također pomogao rad različitih agencija UN-a te programe koji se bave klimatskim promjenama iznosima od 1,25 miliona dolara do 4 miliona dolara.