U Afganistanu započela vakcijacija djece protiv polio virusa

Objavljeno prije 2 godine

Širom zemlje započela je trodnevna vakcinacija nekoliko miliona djece protiv dječije paralize, a posebno djece u područjima visokog rizika, prenosi Anadolija. Zajedno s Pakistanom i Nigerijom, Afganistan je zemlja u kojoj je dječija paraliza endemična bolest.

Prema izvještaju zavoda za javno zdravstvo ove zemlje, više od šest miliona djece u južnim i jugoističnim pokrajinama koje graniče s Pakistanom ima visok rizik od obolijevanja dječijom paralizom.

Maiwand Ahmadzai, direktor programa za borbu protiv dječije paralize kazao je da je sveobuhvatni program vrijedan oko 60 miliona dolara, te da će do kraja 2017. godine biti vakcinisano oko 9,5 miliona djece.

“Primarni fokus bit će na djeci koja žive u područjima visokog rizika, a nastojat ćemo da se u potpunosti iskorijeni virus dječije paralize u našoj zemlji “, istakao je Ahmadzai.
Zabilježeno je samo trinaest slučajeva dječije paralize tokom 2016. godine u Paktiji, Helmadnu, Kunari i pokrajinama Kandahara, a u posljednjih šest mjeseci nije zabilježen niti jedan slučaj oboljevanja.

Melisa Corkum, specijalista za program komunikacije UNICEF-a u Afganistanu kazala je novinarima da je Afganistan veoma blizu da potpuno iskorijeni dječiju paralizu, te pozvala građane da surađuju sa zdravstvenim radnicima kako bi vakcinisanje bilo što uspješnije.