U Ahmićima i nakon 24 godine traga se za 29 žrtava

Objavljeno prije 2 godine

Obilježavanje 24. godišnjice od zločina nad Bošnjacima u Ahmićima počelo je 13. aprila, a završava 18. aprila nizom vjerskih sadržaja. Na dan masakra 16. aprila u Ahmićima će biti održan cjelodnevni vjerski program koji će početi na mezarju u Starom Vitezu, a zatim biti nastavljen u Ahmićima, piše agencija Patria.

I nakon 24 godine traga se za posmrtnim ostacima 29 žrtava. Kako je kazao Elvedin Kermo, predsjednik Udruženja “16. april” iz Ahmića već godinama pozivaju komšije da im pomognu pronaći najmilije. Uz magistralni put postavljen je bilbord sa imenima i fotografijama 116 Ahmićana, kao i bilbord sa 29 nestalih.

Kermo je istakao da se nada da će “svijest proraditi” te da će nakon 24 godine pronaći žrtve i ukopati ih dostojanstveno.

U rano jutro 16. aprila 1993. godine, u napadu specijalne jedinice Džokeri Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), ubijeno je 116 Ahmićana od čega su 33 bili žene i djeca. Najmlađa žrtva imala je samo nekoliko mjeseci.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločin protiv čovječnosti, a jedan od zapovjednika ove akcije, Dario Kordić osuđen je na 25 godina. Na slobodu je pušten početkom juna 2014. godine.

Noć prije napada evakuirani su Hrvati iz tih sela. HVO je napad započeo prvo iz daljine granatirajući Ahmiće-Šantiće, a zatim su grupe vojnika išle od kuće do kuće napadajući civile i njihovu imovinu i koristeći zapaljive svjetleće metke i eksploziv. Vojnici HVO-a zapalili su skoro svaku kuću Bošnjaka u Ahmićima-Šantićima, kao i dvije džamije.

Pokolj su otkrile mirovne snage UN-a sastavljene od britanske vojske i pukovnik Bob Stewart.

Haški tribunal je za zločin u Ahmićima osudio sedam bivših pripadnika HVO-a, dok je pred Sudom BiH za isti zločin Paško Ljubičić osuđen na 10 godina zatvora.

Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić osuđeni su na zatvorsku kaznu od 6 do 10 godina zbog sudjelovanja u napadu, no pravomoćnom presudom su 2001. oslobođeni krivice. Drago Josipović dobio je 12, a Vladimir Šantić 18 godina zatvora. Dragan Papić oslobođen je krivice.