Ministarstvo poljoprivrede RH objavilo je da se zbog salmonele povlače pileća prsa s kostima bez kože Perutnine Ptuj datuma proizvodnje 29. marta 2017. Direktor Agencija za sigurnost hrane BiH, Džemal Hajrić kazao je za BHRT da su preduzete mjere predostrožnosti, te da su izvršene kontrole, ali da se za sada ne može sa sigurnošću reći da li zaraženog pilećeg mesa ovog proizvođača ima u BiH.
Uzorkovanje je provedeno u mesnici Perutnina Ptuj – Pipo, Zagrebačka 16, Sveti Ivan Zelina i utvrđena je bakterija Salmonella spp.
Ista je bakterija nađena u svježem mesu peradi – pileća prsa, pileći batak i zabatak, pilećem mljevenom mesu i pilećem strojno otkoštenom mesu uzorkovanom na Poljoprivrednom gospodarstvu Orehovec.
Salmoneloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom iz grupe Salmonella spp.
Salmonelozu najčešće uzrokuje hrana životinjskog porijekla – jaja, mlijeko i meso, ali i biljna hrana zagađena salmonelama po svojoj površini. Hranu, osobito životinjskog porijekla, potrebno je prije konzumacije dobro termički obraditi.
Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.