Ubijeni deseci boraca Fronta Fath al-Sham (Nusra)

Objavljeno prije 2 godine

Front Fath al-Sham, odnosno bivši Nusra Front, saopćio je da je 90 njihovih boraca ubijeno u zračnom udaru Međunarodne koalicije predvođene SAD-om u zapadnom dijelu sirijske pokrajine Halep. Meta je bio kamp za obuku.

Komandanti te grupe tvrde da su udari bili precizno osmišljeni i planirani, a dodaju i da je broj žrtava porastao.

Njihovo uporište pogođeno je u trenutku kada su objedovali, to jest kada su svi bili prisutni.

„Više od 70 tijela se i dalje nalazi pod ruševinama, i spasilačke ekipe su na terenu. Oni koji su preživjeli prvi udar i pokušali spasiti preživjele su ponovno bili meta zračnih udara bespilotnom letjelicom. Ubijeni su i stražari koji su se nalazili na ulazu u centar“, javlja reporter Al Jazeere Edhem Abul-Husam.

Avijacija međunarodne koalicije intenzivirala je udare na položaje i borce Fronta Fath al-Sham od početka ovog mjeseca.

Turski udari na ISIL
Izvori iz pokreta Nurudin Ez-Zenki navode da je Međunarodna koalicija gađala i njihovo sjedište koje se nalazi nedaleko od uporišta Fath al-Shama, gdje su ubijena trojica njihovih boraca.

Taj pokret se ne nalazi se na listama terorističkih organizacija Vijeća sigurnosti UN-a.

U međuvremenu, 23 pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) ubijena su u zračnim i kopnenim operacijama turskih oružanih snaga i Slobodne sirijske vojske na sjeveru Sirije, navodi se iz Generalštaba turske vojske.

Borbe se vode u gradu Al-Babu u pokrajini Halep. Turska je prije više od četiri mjeseca počela vojnu intervenciju u Siriji, koju je nazvala “Štit Eufrata”.