VIDEO: Maskirani demonstranti pretukli poslanike u makedonskom parlamentu

Objavljeno prije 2 godine

Zoran Zaev i Damjan Mančevski, predsjednik i potpredsjednik Socijaldemorkatskog saveza Makedonije (SDSM), te visoka funkcionerka te stranke Radmila Šekerinska povrijeđeni su u napadu demonstranata koji su ušli u zgradu Sobranja u Skoplju u Makedoniji. Desetine demonstranata probilo je policijsku zaštitu i nasilu ušlo u zgradu Sobranja, gdje je došlo do incidenta.

Grupa maskiranih ljudi kao taoce je držala grupu poslanika SDSM-a i Demokratske unije za integraciju (DUI), javljaju novinari. Predsjednik SDSM-a Zoran Zaev bio je sav krvav.

Pristalice pokreta “Za zajedničku Makedoniju“ ranije su održali protest ispred Sobranja, u vrijeme kada je nova skupštinska većina na čelu sa SDSM-om izabrala Talata Xhaferija iz Demokratske unije Albanaca za novog predsjednika parlamenta.

Poslanici nove većine potom su se uputili ka pres-centru da daju izjave medijima i pretpostavlja se da je tada došlo do nasilja.

Kanal5 javlja da su demonstranti udarili Zaeva i Mančevskog, te da su bacili stolice u pravcu poslanika SDSM-a.

Zastupnik Alijanse za Albance Zijadin Sela najteže je povrijeđen kada su demonstranti upali u zgradu Sobranja nakon što je skupštinska većina izabrala Talata Xhaferija iz Demokratske unije Albanaca za novog predsjednika Parlamenta.

Makedonski mediji javljaju da su demonstranti u napadu koristili stolice i tvrde predmete. Na fotografijama koje su se proširile na društvenim mrežama vidi se zastupnik Sela kako leži na podu Parlamenta krvave glave.

Nasilje i događaje u Skoplju osudio je evropski komesar za proširenje Johannes Hahn.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije saopštilo je da su specijalne jedinice ušle u parlament i evakuisale 30 poslanika. Specijalci su i dalje u Parlamentu nakon što su demonstranti nasilno ušli u Sobranje i povrijedili lidera SDSM-a Zorana Zaeva, nekoliko članova njegove stranke i lidera partnerske Alijansa za Albance Zijadin Sela koji je u teškom stanju, prenosi Patria.