Wigemark posjetio Vispak: Zanimala ga proizvodnja Zlatne džezve

Objavljeno prije 1 godina

Šef delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunnar Wigemark, posjetio je u srijedu bosanskohercegovačku prehrambenu industriju Vispak d.d. Visoko. Zajedno sa Amrom Babić načelnicom općine Visoko, Wigemark je razgovarao sa menadžmentom i radnicima. Wigemark je obišao pogone, pokazavši najveći interes za način proizvodnje Zlatne džezve, prave bosanske kafe, prenosi agencija Patria.

– U okviru službene posjete Visokom, ambasador Wigemark posjetio je i Vispak. Goste smo upoznali sa Vispakovim asortimanom proizvoda, novoinstaliranom pržionom, kao i uspjesima kompanije na domaćem i inozemnim tržištima. Ambasador Wigemark se interesovao za administrativne barijere vezane za izvoz. S naše strane ukazali smo na potrebu pojednostavljenja izvoznih procedura, kao i uklanjanja prepreka koje ograničavaju naše konkurentske sposobnosti na stranim tržištima – izjavila je Nina Bijedić – Mujanović direktorica kompanije Vispak d.d. Visoko.

Vispak svoje proizvode izvozi u 27 zemalja svijeta. Kompanija zapošljava oko 150 radnika, posluje već 45 godina, i proizvodi brandove Zlatna džezva, Vispak Espresso, Begova čorba, Tarhana, Laganini, Tajna, Choco Club, Tiru – Liru, Stampi, itd. Prekretnica u razvoju Vispaka bila je akvizicija ove kompanije od strane AS GROUP u decembru 2010. godine. Vispak je te godine imao ukupan promet 18 miliona KM. Prošlu godinu Vispak je završio sa oko 45 miliona KM prihoda.