Zagađenje zraka u Tuzli pet puta više od kritične tačke

Objavljeno prije 2 godine

Zbog velikih koncentracija sumpor dioksida u zraku Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice proglasit će epizodu uzbune na području Lukavca i Tuzle, potvrdio je Goran Mišić, pomoćnik ministra za zaštitu okolice i prirode.

Nakon što se donese odluka postupa se po Planu interventnih mjera u slučajevima izuzetne zagađenosti zraka, a konkretne mjere donose općinski štabovi civilne zaštite.

“Nakon odluke ministarstva na potezu su općinski štabovi koji donese konkretne mjere. Ukoliko bude potrebe uključit će se i Kantonalni štab civilne zaštite”, rekao je Elvedin Kurbašić, šef Operativnog centra Kantonalne uprave civilne zaštite TK.

Mjerna stanica kod tuzlanskog Bosanskog kulturnog centra jučer je izmjerila koncentraciju sumpor dioksida od 1.755,3 mikrograma po metru kubnom. Granična vrijednost iznosi 350, što znači da je prekoračena više od pet puta. Jutros u dva sata na istoj lokaciji mjereno je 616,4, dok je u devet sati zagađenost zraka pala na 236,9 mikrograma po metru kubnom.

U Lukavcu je jutros u 9 sati izmjereno 483,5, a samo četiri sata ranije mjereno je 812,6. Rekordnih 939,7 mikrograma po metru kubnom u Lukavcu je izmjereno jučer u 11 sati.

Epizoda uzbune prema Planu interventnih mjera u slučajevima izuzetne zagađenosti zraka, može podrazumijevati obustavu nastave u školana i na fakultetima, obustava kretanja određenim vozilima, reduciran rad industrijskih postropjenja. O svemu ovome odlučuje općinski štab civilne zaštite u općini u kojoj je proglašena uzbuna.