Zakoni o povećanju akciza idu u skraćenu proceduru, opet oborena hitnost

Objavljeno prije 2 godine
Foto: Arhiv

Poslanici Predstavničkog doma PSBiH nakon dvosatne rasprave o hitnosti procedure i pauze opet nisu usvojili hitnu proceduru za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, a nakon što nije usvojen prijedlog da se prvo glasa o zaključcima koje su predložili Šemsudin Mehmedović i Sadik Ahmetović, pa onda o proceduri hitnosti.

Ovim izmjenama povećavaju se akcize na naftu, naftne derivate i lož-ulje za 15 feninga po litru. Protiv je bilo 19 poslanika, a isto toliko i za, dok su Mehmedović i Ahmetović bili suzdržani.

Zakon o akcizama bit će razmatran u skraćenoj proceduri. To znači da će se sjednica održati nešto ranije nego što bi to bila redovna, ali zakon prolazi sve procedure kao da je u redovnoj, s tim da se mogu predlagati amandmani.

Prije samog glasanja bilo je itekako zanimljivo. Osim činjenice da na sjednicu nije došao Safer Demirović (SDA) kojem je prema nezvaničnim informacijama tako naložio Mirsad Kukić, predsjednik KO SDA TK, sjednica je kasnila punih 20 minuta. Šefik Džaferović, predsjedavajući PD PSBiH u jednom trenutku nakon što je primio telefonski poziv pozvao Stašu Košarca van sale, a koji se nakon toga poprilično zadržao u Klubu SNSD-a.

U skraćenoj proceduri idu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini, kao i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine.

Čak je ovakav ishod glasanja izazvao aplauz, a Džaferović je kazao da nema razloga za slavlje.

Šemsudin Mehmedović kazao je da je bio jasan da nije spreman u hitnoj proceduri podržati set ovih zakona bez usvojenih zaključaka, jer mu je važnija volja naroda nego lidera.

– Stoga se ne bojim sankcija stranke – kazao je Mehmedović odgovarajući na pitanje misli li da će mu stranka uvesti neke sankcije.