Bez hitnih izmjena Zakona o akcizama u BiH

Objavljeno prije 2 godine

Set zakona neophodnih za nastavak aranžmana Bosne i Hercegovine sa Međunarodnim monetarnim fondom i ispunjenje obaveza iz Reformske agende neće ići u hitnu proceduru.

Zastupnici će o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, o osiguranju depozita u bankama, uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te o sistemu indirektnog oporezivanja raspravljati na redovnoj sjednici koja tek treba biti zakazana.

Izmjenama Zakona o akcizama predviđeno je povećanje akciza na naftu i naftne derivate od 7,5 eurocenti, što bi bilo utrošeno za izgradnju autoputeva i puteva.

Time će biti omogućeno aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma sa više međunarodnih finansijskih institucija.

Zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) prisustvuju sjednici.

Burna rasprava

Burnu raspravu u Predstavničkom domu okarakterizirale su kritike na rad Vijeća ministara BiH. Za vraćanje seta reformskih zakona u redovnu proceduru glasali su zastupnici opozicionih stranaka u oba entiteta, ali i dio poslanika vladajuće SDA.

“Danas se desilo da je SNSD pokazao da im obraz vrijedi 15 feninga i da toliko vrijedi njihov akcizni patriotizam”, rekla je Aleksandra Pandurević (SDS).

Staša Košarac, šef Kluba SDS-a je kazao: “Pokazali smo spremnost da budemo dio reformske agende. Sve ono što je SNSD i vlast RS-a trebala da uradi je uradila i iz tog razloga, na osnovu definisanih stavova, na osnovu Reformske agende, na temelju zaključaka Narodne skupštine, Klub poslanika SNSD-a se danas pojavio i uvijek će se pojaviti kada treba zaštititi interese RS-a. Evo sada vas pozivam da odgovorite na pitanje – ko danas blokira ove procese? Je li SNSD ili dio vlasti na zajedničkom nivou?”

Amir Fazlić, šef Kluba SDA je rekao: “Činjenica da su ovdje i ova četiri poslanika SDA i da nisu glasala, a da je glasao Savez za promjene, imali bismo većinu. I činjenica je da lideri stranaka i stranke i parlamentarna većina mora sjesti, mora razgovarati, moramo naći odgovor šta dalje.”

‘Plavi dizel’

„Nekoliko dana uoči sjednice predsjednik Milorad Dodik je kazao da zastupnici SNSD-a uopće neće doći na sjednicu, da njemu novac od MMF-a nije neophodan. Dodik je realno bio svjestan i da ovaj zakon može proći i bez SNSD-a, odnosno da će novac leći na račune entiteta kada bi za zakon glasala opozicija u RS-u“, javlja reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja.

Zastupnici Srpske demokratske stranke su ranije odlučili da neće glasati. Oni se zalažu za zaštitu poljoprivrednika, koji su u nezavidnom položaju u cijeloj BiH.

SDS poručuje da njihov glas ovisi o uvođenju ”plavog dizela” ili planiranja izdvajanja do dva eurocenta od povećanja akciza na gorivo za poticaj poljoprivrednicima.