Bit će oporezovani svi dobici igara na sreću u FBiH

Objavljeno prije 2 godine

Novim zakonskim rješenjima iz oblasti igara na sreću u Federaciji Bosne i Hercegovine koja će uskoro biti usvojena bit će oporezovani svi dobici, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Radi se, istakao je, o novim zakonskim rješenjima prepisanim po modelu koje primjenjuje Hrvatska kao susjed BiH, kao članica Evropske unije, a ne onim izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću FBiH koje je usvoji Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Ranije predložena zakonska rješenja su, navodi Mušić, usvojena na Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, ali u Domu naroda Parlamenta FBiH su vraćena u nacrt s namjerom da Vlada ponovno napravi izmjene i provede određenu raspravu.

“Nakon određenih dogovora prihvaćen je model da u najvećoj mjeri Zakon o igrama na sreću u FBiH bude preslikan zakonskim rješenjima iz Hrvatske kao jedne od evropskih zemalja. Takva jedna forma zakona je obrađena u Vladi, dostavljena Parlamentu FBiH i po proceduri Dom naroda Parlamenta FBiH bi vrlo skoro trebao staviti to na dnevni red. Nakon razmatranja na Domu naroda Parlamenta FBiH i usvajanja u tom domu, Predstavnički dom Parlamenta FBiH bi trebao isti takav tekst ponovo da razmatra i usvoji. Mislim da će se u značajnoj mjeri popraviti taj jedan društveni defekt koji imamo, a koji je ustvari prouzrokovan postojećim zakonom. On je u vrijeme svog donošenja vjerovatno imao i jednu vrstu, da kažem, negativnog lobiranja da se dođe do ovakvog oblika zakona kojeg sada imamo”, rekao je Mušić.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH pojasnio je i šta predviđaju novi modeli zakonskih rješenja o igrama na sreću koji će biti po uzoru na rješenja u Hrvatskoj.

“Taj zakon prije svega donosi da se oporezuje sve. Jednostavno neće postojati niti jedna vrsta igranja, kao što je sada slučaj da recimo da su dobici do 100 KM, koji su masovni dobici, a nisu od države popraćeni na najbolji način i nisu oporezovani. Time će se praktično sve vrste igara uvesti u sistem. One su već u sistemu, u softveru naše Poreske uprave FBiH koja ima jedan vrlo precizan pregled šta se dešava u registrovanim prostorima za igre na sreću”, kaže Mušić.

S druge strane, naglašava, povećanje određenih stopa tih poreza će u najvećoj mjeri uticati na porast prihoda lokalnih zajednica gdje se to igranje vrši što je i logično. Jedan manji dio prihoda, navodi, će biti usmjeren prema kantonima, a otprilike isti iznos bit će usmjeren i prema FBiH.

“Tako da ukupan taj sistem bi sa sadašnjih nekih 30-ak miliona KM koliko se u oporezivanju ukupno prikupi trebao biti po novom modelu preslikanom iz Hrvatske povećan za negdje tri do četiri puta”, ističe Mušić.

– Stvaranje boljeg poslovnog ambijenta –

On je govorio i o novom zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju Federacije BiH koji je jedan od važnih segmenata reforme tog segmenta definiranim Reformskom agendom.

“Taj zakon je u svom prijedlogu već bio na Parlamentu FBiH, obavljena je rasprava. Očekujemo izjašnjenje možda na narednom zasjedanju. Na taj zakon pojavio se obzirom da je bio u hitnoj proceduri jedan veliki broj amandmana, njih preko 90 o kojim su se radna tijela, pa i Vlada trebali odrediti. Mi ćemo nakon tog zasjedanja radnih tijela, njihovog očitovanja po pitanju tih amandmana imati izjašnjenje o ovom zakonu i ja očekujem da će on biti vrlo brzo biti usvojen”, rekao je Mušić.