6.8 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Zenica
    overcast clouds
    6.8 ° C
    7.2 °
    6.8 °
    98 %
    1.2kmh
    100 %
    sub
    9 °
    ned
    14 °
    pon
    17 °
    uto
    18 °
    sri
    9 °

    Bosanci na uvozni hljeb potrošili 120 miliona maraka

    Bosanci na uvozni hljeb potrošili 120 miliona maraka

    Na listi top 20 vrsta robe uvezene u BiH prošle godine prvi put se našao i hljeb. U našu državu uvezeno je hljeba, peciva i kolača za oko 120 miliona KM.

    GRLOM U JAGODE

    Ekonomski analitičar Damir Miljević objašnjava da se ovakva pojava lako može objasniti stupanjem na snagu trgovačkog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom (SAA), kojim je ukinuta carinska stopa na uvoz robe iz EU.

    “S jedne strane imamo ukidanje carine, a s druge strane je siromašno stanovništvo, kojem je jedino važna cijena. Onda se u tom kontekstu uvozi i ono što mi proizvodimo”, pojasnio je Miljević.

    Dodao je da zbog sporazuma o slobodno j trgovini mi tu suštinski ne možemo ništa uraditi, osim da pokušamo podići svijest građana da su domaći proizvodi u interesu razvojabh. ekonomije.

    “Uvezeno je jeftinije, iz razloga što smo mi grlom u jagode ušli u SAA, i to kao najslabija ekonomija i najslabija država. S jedne strane izloženi smo nemilosrdnoj konkurenciji iz inozemstva koja ima niže troškove proizvodn je i veće subvencije. Samim tim je njihova roba jeftinija od naše”, naglašava Miljević.

    STRANO BOLJE

    Mehmed Poričanin, vlasnik poznate sarajevske pekare i član Udruženja pekara FBiH, kazao je za „Avaz” da je uvidio da su prošle godine na naše tržište masovno počele dolaziti i pekare iz susjedne Hrvatske, ali i iz Srbije.

    “Što se tiče pekara iz susjednih i evropskih država, radi se uvozu smrznutog hljeba koji se ovdje peče ili zagrijava”, pojašnjava Poričanin.

    Dodaje da vlast, nažalost, nevodi računa o ovoj grani privrede te da je dosta njegovih prijatelja pozatvaralo pekare.

    “Taj uvezeni hljeb ne može se porediti s našim domaćim. Pa mi teško pada kada neko kaže da je dobar taj hljeb ili kifla, a ne zna da se radi o robi koja je napravljena negdje drugo, zaleđena i uvezena u našu zemlju. Mi smo takav narod da nam je sve strano bolje. Čekam samo da se pojavi neki Slovenac da počne na Baščaršiji kucati tepsije i džezve”, naglasio je Poričanin.

    Na listi top 20 vrsta robe uvezene u BiH prošle godine prvi put se našao i hljeb. U našu državu uvezeno je hljeba, peciva i kolača za oko 120 miliona KM.

    GRLOM U JAGODE

    Ekonomski analitičar Damir Miljević objašnjava da se ovakva pojava lako može objasniti stupanjem na snagu trgovačkog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom (SAA), kojim je ukinuta carinska stopa na uvoz robe iz EU.

    “S jedne strane imamo ukidanje carine, a s druge strane je siromašno stanovništvo, kojem je jedino važna cijena. Onda se u tom kontekstu uvozi i ono što mi proizvodimo”, pojasnio je Miljević.

    Dodao je da zbog sporazuma o slobodno j trgovini mi tu suštinski ne možemo ništa uraditi, osim da pokušamo podići svijest građana da su domaći proizvodi u interesu razvojabh. ekonomije.

    “Uvezeno je jeftinije, iz razloga što smo mi grlom u jagode ušli u SAA, i to kao najslabija ekonomija i najslabija država. S jedne strane izloženi smo nemilosrdnoj konkurenciji iz inozemstva koja ima niže troškove proizvodn je i veće subvencije. Samim tim je njihova roba jeftinija od naše”, naglašava Miljević.

    STRANO BOLJE

    Mehmed Poričanin, vlasnik poznate sarajevske pekare i član Udruženja pekara FBiH, kazao je za „Avaz” da je uvidio da su prošle godine na naše tržište masovno počele dolaziti i pekare iz susjedne Hrvatske, ali i iz Srbije.

    “Što se tiče pekara iz susjednih i evropskih država, radi se uvozu smrznutog hljeba koji se ovdje peče ili zagrijava”, pojašnjava Poričanin.

    Dodaje da vlast, nažalost, nevodi računa o ovoj grani privrede te da je dosta njegovih prijatelja pozatvaralo pekare.

    “Taj uvezeni hljeb ne može se porediti s našim domaćim. Pa mi teško pada kada neko kaže da je dobar taj hljeb ili kifla, a ne zna da se radi o robi koja je napravljena negdje drugo, zaleđena i uvezena u našu zemlju. Mi smo takav narod da nam je sve strano bolje. Čekam samo da se pojavi neki Slovenac da počne na Baščaršiji kucati tepsije i džezve”, naglasio je Poričanin.

    IzvorAkta.ba

    Posljednje objavljeno