Čović nakon sastanka s Dodikom: Otkloniti prepreke za eurointegracije BiH

Objavljeno prije 1 godina

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas je u Banjaluci nakon sastanka s Miloradom Dodikom, predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska, izjavio da je situacija u BiH složena i teška.

Prema njegovim riječima, zadatak domaćih političara je da nefunkcionisanje institucija koliko-toliko poprave u narednih nekoliko mjeseci kada očekuje da bi BiH mogla dobiti kandidatski status.

“Dobio sam uvjeravanja za tri ključna pitanja, a to su akcize, proračun, za koji sam dobio uvjeravanja da će u RS biti usvojen, i Upitnik i 24. idem u Brisel gdje ću izvjestiti Federicu Mogherini, visoku predstavnicu Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku. Ako bi imali ovu dinamiku ona bi svakako došla u posjetu BiH i poslala poruke oko našeg kandidatskog statusa”, rekao je Čović.

Istakao je da će se u narednih sedam dana sastati sa Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije, a zatim i sa Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednicom Hrvatske i Andrejom Plenkovićem, premijerom Hrvatske, kako bi razgovarali o regionalnim infrastrukturnim projektima među kojima je i most na Savi kod Gradiške.

“Mislim da su otklonjenje sve prepreke, ali moramo narednih mjesec dva početi raditi takve projekte”, rekao je Čović.

On smatra da je uprkos spornim pitanjima moguće držati u stabilnosti proces u BiH, koji je izuzetno težak, pogotovo u FBiH. Dodao je da SDA, SBB i HDZ nemaju parlamentarnu većinu, ali su dogovorili da odrade budžet i nekoliko stvari koji nisu međusobno suprotstavljene.