Čović obećao da će BiH ispuniti sve obaveze na evropskom putu

Objavljeno prije 1 godina

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se s Kersti Kaljulaid, predsjednicom Republike Estonije. Tema sastanka bile su euroatlantske integracije BiH, s posebnim naglaskom na preostale obaveze za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, te aktiviranje MAP-a za članstvo u NATO.

Čović je kazao kako će se sve obaveze ispuniti na vrijeme, kako bi BiH već početkom sljedeće godine mogla dobiti kandidatski status.

Predsjednica Kaljulaid je pohvalila napore BiH kada su u pitanju euroatlantske integracije, te izrazila punu podršku ispunjenju preostalih uslova.

Kako je Estonija 1. jula 2017. preuzela šestomjesečno predsjedavanje Vijećem EU, te je kao jedan od prioriteta navela unapređenje evropske otvorene i inovativne privrede razvojem poslovnog okruženja kojim se podržavaju rast i konkurentnost zasnovani na znanju, razgovaralo se i o mogućnostima unapređenja privrednih odnosa naše dvije zemlje.

Također je izražen obostrani interes za saradnju u oblasti kulture i obrazovanja, posebno povezivanja univerziteta iz obje zemlje.