Dom naroda PSBiH usvojio set zakona o povećanju akciza

Objavljeno prije 2 godine

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas, po hitnom postupku, set zakona čijim se usvajanjem omogućava nastavak aranžmana s MMF-om.

Radi se o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, kao i Prijedlogu zakona o osiguranju depozita u bankama BiH.

Vijeće ministara BiH je danas, na vanrednoj sjednici, utvrdilo set ovih zakona. Prijedlozi navedenih zakona, u novom tekstu, u odnosu na ranije utvrđene tekstove su normativno-tehnički usklađeni s mišljenjem Zakonodavno-pravnog sektora Parlamentarne skupštine BiH.

Ovi prijedlozi zakona upućeni su Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, s prijedlogom da se u paketu razmatraju po hitnoj proceduri.

Usvajanjem seta zakona koji se odnosi na akcize bilo bi osigurano dodatnih 15 feninga iz akciza na naftu i naftne derivate za izgradnju autocesta i cesta.

Delegat Martin Raguž je tokom diskusije kazao da je ovo, suštinski, namet građanima.

– Ali taj namet, ako već treba biti, onda neka bude korišten kvalitetno, transparentno, fer, ravnomjerno na svim dionicama, bez politizacije određenih regija i prostora, bez eliminacije najpovoljnijih ponuđača – istaknuo je Raguž.

Delegat Mario Karamatić je pitao kome treba povećanje akciza?

– Kažu iz Vlade RS-a, njima ništa ne znači sporazum s MMF-om, da ima dovoljno novaca. S druge strane, iz Vlade Federacije kažu da to uopće nije nešto posebno bitno. Međutim, svi smo svjedoci neviđenog pritiska, pa i ovih poslovničkih akrobacija kako ponovo uputiti zakon da bude nov, da se dođe do toga – kazao je Karamatić, dodajući da on nije protiv autoputeva te da moramo imati autoputeve.

Delegat Dragutin Rodić je kazao da ovo pitanje ne vidi kao pitanje koje treba svoditi na dnevnu politiku.

Kazao je da je Reformska agenda prošla sve moguće procedure u BiH, da su se usaglasili svi nivou vlasti u BiH, a između ostalog Parlamentarna skupština i ovaj Dom naroda.

– Ovaj dokument je dokument koji je ulijevao nadu kojim to putem BiH treba da ide. U toj Reformskoj agendi, pod tačkom 17 piše da se obavezuju državni, entitetski, kantonalni nivoi vlasti i Brčko Distrikta da ni na koji način neće osporavati, ometati, blokirati realizaciju aranžmana s međunarodnim finanijskim institucijama, koji su direktno i indirektno vezani za reformske procese, a koji je određeni nivo vlasti sproveo ili sprovodi u okviru svojih ustavnih nadležnoti – naveo je Rodić.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić je kazao, da je na žalost i ovo pitanje žrtva “raznoraznih nivoa ucjena”.

– Zašto se ne bi u RS-u rješavalo pitanje ‘plavog dizela’ za poljoprivrednike onako kako bi to trebalo, pa da ti ljudi imaju nekakvu garanciju koja je više sistemska i više trajna negoli jedan sastanak u Vladi RS-a – naveo je Tadić.