Donald Trump danas ograničava ulazak u SAD

Objavljeno prije 1 godina

Američki predsjednik Donald Trump danas bi trebao potpisati izvršne naredbe o ograničavanju izdavanja viza i imigraciji, kao i u ulasku izbjeglica u SAD, kao što je i ranije obećavao tokom predizborne kampanje, najavljuju američki mediji.

On bi danas trebao govoriti pred uposlenima Ministarstva domovinske sigurnosti, u čijoj nadležnosti je imigracija, te potpisati naredbe o izbjeglicama i nacionalnoj sigurnosti.

„Veliki dan planiran za sutra o NACIONALNOJ SIGURNOSTI. Između ostalog, gradimo zid!“, objavio je on na Twitteru u utorak.

Jedna od naredbi će ograničiti imigraciju i dolazak u SAD za izbjeglice i korisnike viza iz Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena, piše Washington Post i dodaje kako građani mnogih od tih država već imaju velike probleme za dobijanje američke vize.

Ranija obećanja

Eksperti navode kako će naredbe zaustaviti dolazak svih izbjeglica na 120 dana, uključujući i one koji bježe od sirijskog građanskog rata, te uvesti 30-dnevnu obustavu izdavanja imigrantskih i neimigrantskih viza žiteljima nekih država gdje su muslimani većina.

No, vjerovatno će biti izuzetaka za žrtve progona na vjerskoj osnovi ako je njihova vjera manjinska u državi gdje žive.

Nihad Awad, lider zajednice američkih muslimana, za Al Jazeeru je kazao kako je naredba „slijepa politika“ koja „ ne čini i neće napraviti Ameriku sigurnijom“.

Trump je pokrenuo svoju kampanju obećanjem da će ograničiti dolazak izbjeglica i izgraditi zid duž američko-meksičke granice.

Također je kazao kako će uvesti „potpuno i sveobuhvatno obustavljanje ulaska muslimana u SAD“ dok vlasti bolje ne budu mogle provjeravati osobe koje dolaze u državu.