Donald Trump u prvoj sedmici mandata potpisao 15 uredbi

Objavljeno prije 2 godine

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump za prvih sedam dana svog mandata stavio je potpis na 15 uredbi, koje je i obećao tokom predizborne kampanje, piše Anadolu Agency (AA).

Trump je, između ostalog, potpisao predsjedničku uredbu kojom se ograničava prihvat migranata i uvode stroge sigurnosne procedure za izdavanje viza migrantima, zatim odluku o gradnji zida duz granice s Meksikom, ukidanje Obamacera, te povlačenje iz Transpacifičkog partnerstva.

Predsjednik Donald Trump je 20. januara stupio na dužnost predsjednika SAD-a i tokom prve sedmice svog mandata potpisao je niz odluka koje je obećao tokom kampanje, čime je pokazao da će biti ustrajan i u ispunjavanju ostalih predizbornih obećanja.

Američki predsjednik je tokom kampanje bio na meti brojnih kritika zbog izjava kako “muslimani neće biti prihvaćeni u SAD”. Trump je u petak potpisao predsjedničku uredbu kojom se ograničava prihvat migranata u zemlju te kojom se uvode stroge sigurnosne procedure za izdavanje viza migrantima.

Prema uredbi, obustavljen je prihvat svih migranata u SAD za narednih četiri mjeseca, te je broj migranata koji će SAD primiti na godišnjem nivou smanjen sa 110 na 50 hiljada.

Kada su u pitanju uredba o strogim sigurnosnim procedurama za izdavanje viza migrantima, njom je na 30 dana obustavljen ulazak migrantima iz tzv. “zemalja povezanih terorizmom”, a među njima se nalaze Irak, Libija, Sirija, Iran, Sudan, Somalija i Jemen.

Jedna od odluka koja je pokrenula brojne rasprave jeste i “gradnja zida duž granice sa Meksikom”, koji je Trump najavio s ciljem onemogućavanja ulaska ilegalnih migranata iz Meksika u SAD, te spriječavanje krijumčarenje droge.

Trump je izjavio kako će meksičke vlasti snositi troškove za izgradnju zida na granici, na što je predsjednik ove zemlje Enrique Pena Nieto odgovorio kako Meksiko neće snositi nikakve troškove, te je odbio doći na sastanak sa Trumpom, koji je ranije zakazan.

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer izjavio je kako zid od 1.600 kilometara duž granice s Meksikom trebao koštati oko 25 milijardi dolara, te da SAD za financiranje tog zida planira i povećati porez za 20 posto na proizvode koji se uvoze iz Meksika.

Trump je također potpisao i odluku o prekidanju financijske podrške gradovima koji štite ilegalne migrante, te je time uputio poziv svim gradovima da se pridržavaju “zakona o migrantima”.

Trump je tokom predizborne kampanje najavio i povlačenje SAD-a iz trgovinskih sporazuma ili ponovne pregovore oko tih sporazuma, a ni sa tim nije puno odugovlačio.

Tako je Trump početkom sedmice potpisao odluku kojom SAD povlači iz Transpacifičkog partnerstva (TPP), koje okuplja 12 zemalja iz Azijsko-pacifičke regije. O TPP-u se tokom mandata Baracka Obame raspravljalo gotovo dvije godine, no sporazum nije prošao kroz Kongres SAD-a.

Nakon što je inauguriran za predsjednika SAD-a Donald Trump je istog dana stavio potpis na ukidanje reforme o zdravstvenom osiguranju u ovoj zemlji, poznatoj kao Obamacare. Ova reforma u zdravstvu SAD-a predviđala je mogućnost zdravstvenog osiguranja za 48 miliona osoba koje se do sada nisu nalazile u tom sistemu.

Trump izjavio je da će njegovim planom o izmjeni zakona o zdravstvenom osiguranju biti osigurani svi američki državljani.

Osim toga, Trump je potpisao i druge odluke, a one se tiču “jačanja američke vojske”, odobravanje plana za projekat naftovoda koji će preko Sjeverne Dakote isporučivati sirovu naftu u druge dijelove zemlje, te dva akciona plana kojima u narednih 10 godina planira ostvariti 25 miliona novih radnih mjesta i ekonomski rast od četiri posto.