Fadil Novalić ipak održao sastanak sa predstavnicima firmi koncerna Agrokor

Objavljeno prije 2 godine

Sastanak federalnog premijera Fadila Novalića sa predstavnicima četiri kompanije koncerna Agrokor prvo je bio zakazan, pa otkazan, da bi na kraju ipak bio održan. Nakon što je otkazan po zahtjevu Uprave Agrokora iz Hrvatske, u posljednji momenat dato je zeleno svjetlo za održavanje sastanka u Vladi FBiH, piše agencija Patria.

Novalić je sastanak održao sa predstavnicima firmi Konzum, Ledo, Sarajevski kiseljak i Velpro, a prisustvovali su i ambasador Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio i potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić.

Novalić je nakon sastanka kazao da samo Konzum zapošljava 4.200 ljudi.

– Službeno BiH nema razloga da ne posluje normalno. Nema finansijskih poteškoća. Govorimo o Konzumu, ne o Agrokoru. Bit ćemo u kontaktu i davati informacije za bosanski dio Agrokora. Na raspolaganju nam stoji povjerenik Ramljak, ali nema razloga za dramu – rekao je Novalić.

Dug prema dobavljačima u BiH krajem decembra bio je veći od 170 miliona KM, a krajem marta 2017. godine oko 130 miliona KM. No, to je samo dugovanje Konzuma prema dobavljačima.

– Uvjerili smo se da Konzum nije kreditno zadužen, nije dužan državi, nije dužan ni radnicima, ni bankama. Konzum je dužan samo dobavljačima, poslovanje je uravnoteženo – rekao je Novalić ne precizirajući kako će se izmiriti dug prema dobavljačima i čija je to briga.

Tomislav Bagić, direktor Konzuma BiH, je rekao da je Konzum u prošloj godini u BiH uložio 27 miliona KM, te je zatvoreno 12 prodavnica, što će učiniti sa još desetak, ali da to nema veze sa krizom u Agrokoru.

Bruno Bojić smatra da će doći do novih investicija i otvaranja radnih mjesta.

– Izjava da će doći do gašenja određenih prodavnica koje posluju neprofitabilno ne znači gašenje radnih mjesta, jer to će se kompenzirati otvaranjem novih radnih mjesta i novim investicijama. Raduje me i to što smo dobili dobre informacije koje smo uporedili s podacima Uprave za indirektno oporezivanje i podacima poreznih uprava, to su iste brojke i nije bilo malverzacija. Raduje me i to što su njihova potraživanja veća nego što su obaveze prema dobavljačima – rekao je Bojić.