Građani Skoplja protestovali protiv nasilja nad životinjama

Objavljeno prije 2 godine

Nakon masovnog trovanja pasa lutalica koje je u posljednje vrijeme zabilježeno u Makedoniji, veliki broj građana Skoplja učestvovao je danas na protestnom maršu pod motom “Makedonija protiv nasilja nad životinjama”.

Protest je organizovalo Udruženje za zaštitu životnja “Anima Mundi”, a prisustvovalo mu je desetine građana Skoplja, od kojih su mnogi na skup poveli i svoje ljubimce.

Nezadovoljstvo građana izazvalo je masovno trovanje pasa lutalica i slučajevi njihovog ubijanja, odnosno vješanja.

Organizatori protesta su pozvali odgovorne institucije da reaguju na masovno trovanje pasa lutalica i da zabrane slobodnu prodaju otrova.

Advokat Natalija Milenkova iz Udruženja “Anima Mundi”, istakla je da građani znaju kako trovanje životinja predstavlja krivično djelo, za koje slijedi odgovarajuća kazna.

“U zavisnosti od dokaza koje će obezbijediti istražitelji na mestu događaja, to se može smatrati kao izazivanje opšte opasnosti, zašta je predviđena zatvorska kazna od pet godina, dok mučenje i zlostavljanje životinja predviđa jednogodišnju zatvorsku kaznu”, kazala je Milenkova.

Građani su marširali od zgrade Parlamenta Makedonije do Zgrade gradske uprave u Skoplju, a protest je završen bez incidenta.