22 C
Zenica
Ponedjeljak, Juli 22, 2019

Ukupno podjela

Hadžikapetanović: U životu možemo živjeti samo sadašnjost (AUDIO)

Hadžikapetanović: U životu možemo živjeti samo sadašnjost (AUDIO)

Prim. dr. med. sci. Halima Hadžikapetanović

Načelnica Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Zenica Halima Hadžikapetanović naša je sagovornica u emisiji ‘Odlučne i uspješne’ u mjesecu kada govorimo o samopouzdanju u sklopu projekta ‘Ženska strana života’.

Koliko je značajno imati izgrađeno samopouzdanje i ko ga sve izgrađuje u nama tokom godina odrastanja, indirektno i direktno, i odgovore na brojna druga pitanja dala je prim. dr. med. sci. Halima Hadžikapetanović.

Hadžikapetanović je rođena u Zenici gdje je završila osnovnu i srednju školu, a potom je upisala i Medicinski fakultet u Sarajevu. Radila je kao liječnica u JU Dom zdravlja Zenica gdje je čekala priliku za specijalizaciju psihijatrije, koja je oduvijek bila ‘ljubav njenog života’.

Supruga je, majka, nana, sestra i zaposlena žena koja je odrasla u porodici u kojoj su se poštovala ženska djeca, a podrška i klima je omogućavala da žensko dijete odrasta u sigurnoj sredini gdje je dobivalo krila za sigurno društvo.

Imate li dovoljno samopouzdanja?

Loading ... Loading ...

Tradicionalni odgoj

“Zahvaljujući svojim temeljima nikada nisam doživjela da naiđem na takve prepreke. Do danas sam ostala u Zenici, iako sam imala dosta ponuda. Znajući da je znanje važno, a posebno u smislu dizanja samopouzdanja, imala sam ponudu da idem u Švedsku. Ipak je moj izbor bila Zenica. Ovdje me zadržao moj tradicionalni odgoj, ljubav prema roditeljima i porodici što je temelj mog života”, kazala je Hadžikapetanović na početku razgovora za Radio Zenit.

Samopouzdanje donosi ispunjen život i susret sam sa sobom. Nivo vjere i svjesnosti u sebe često otvara nove puteve. Pohvala djeteta na njegove vrline, ali i ukazivanje na mane, prema riječima Hadžikapetanović, je zdrav način odgoja i izgradnje samopouzdanja kod djeteta.

“Svakodnevno se u svom radu susrećem sa stigmom. Sve veći broj klijenata dolazi zbog narušenog nivoa samopouzdanja. To nam donosi razvijanje psihičkih smetnji, anksioznosti, tjeskoba, gubitka vjere u sebe, a to je put koji vodi u nekvalitetan život. Smisao života je živjeti ovdje i sada”, govori naša sagovornica, te dodaje:

“Evidentno je da je većina osoba, koje dolaze zbog smetnji, raslo u nepodržavajućim sredinama. Volim reći da rastemo u mustrama, a jako je važno da te mustre promijenimo. U toku odrastanja ste čuli da muškarci ne treba da plaću, da žene ne trebaju pričati o sebi ništa lijepo. Djecu učimo da kriju emocije i sve to narušava samopouzdanje. Važno je prepoznati vrline i mane i izreći ih i poraditi na manama.”

Samopouzdanje

Samopouzdanje primarno grade ili narušavaju porodica i škola, ali na izgradnju djeteta djeluju svi faktori iz okruženja. Samopouzdanje, prema njenim riječima, predstavlja kvalitetan život, ali i prefiks ‘pre’ često nije dobar, a često ga koriste naši političari.

“Trebamo vjerovati u sebe, biti svjesni kvaliteta i ne bježati od kritika samih sebe. Svi imamo situacija i prepreka gdje se s rješavanjem osjećamo dobro. Svaka naša greška pruža nam šansu da postanemo kvalitetniji ljudi. Kada ste s osobom koja ima samopouzdanja onda vam je ugodno i lijepo. Njima nikad nije dosadno, jer se osjećaju dobro sami sa sobom i svim drugim ulogama”, dodala je Hadžikapetanović.

Pojasnila je da svaka osoba treba imati vremena za sebe, bilo to pet minuta ili nekoliko sati. Komentarišući položaj žena u društvu, kazala je da je i sama odgajana da poštuje ženu kao ženu, zbog čega je i sama poštovana.

“Najveći problem i prepreke na koje žena nailazi tiču se nemogućnosti pronalaska posla i nemogućnosti afirmacije određenim pozicijama. Ja vjerujem da kroz prave vrijednosti, BiH može biti prosperitetna. Svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo”, govori naša sagovornica.

Raduje je da je sve više muškaraca koji ruše stigme i dolaze u Centar za mentalno zdravlje na savjetovanje koji radi od 7 sati ujutro do 20 sati navečer. Dnevno kroz Centar prođe između 90 i 110 osoba. U prošlim mjesecima zabilježen je drastičan porast osoba koje se brinu za sebe.

“Mi popravljamo ono što su ljudi u neznanju radili i to ide iz generacije u generaciju”.

“Život je rijeka”

Za kraj je poslala poruku da u životu možemo samo živjeti sadašnjost.

“Ovo je stepenica mog rasta i razvijanja. U prošlosti ništa ne možemo promijeniti i treba je smjestiti gdje treba biti smještena. Budućnost niko ne zna kad će doći i kakva će biti. Zatočeništvo u prošlosti i strah od budućnosti nam oduzima moć življenja u sadašnjosti. Sve što nam je oduzelo samopouzdanje u prošlosti se može namjestiti tamo negdje, a samopuzdanje je vjera i povjerenje u sebe. Život je rijeka, nije uvijek mirna, a takav je i naš život. Kakva će naša rijeka biti sve zavisi od nas”, zaključila je Hadžikapetanović.

Zenica
scattered clouds
22 ° C
22 °
22 °
68 %
1kmh
40 %
uto
25 °
sri
25 °
čet
27 °
pet
28 °
sub
19 °

Posljednje objavljeno