Izetbegović u Mostaru poručio šta je preduslov za bolju situaciju u regiji

Objavljeno prije 2 godine

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović dao je izjavu novinarima nakon večere na kojoj su članovi kolektivnog šefa države razgovarali sa liderima zemalja regiona.

Upitan šta će konkretno uraditi kako bi se poboljšala situacija u regiji, Izetbegović je kazao da se od Bošnjaka očekuje da pomognu Hrvatima u BiH da dobiju svoje autentične predstavnike u vlasti.

-Ja sam im kazao šta je preduslov s moje strane, a to je da ne postoji nikakva priča o podjelama ili nekim novim entitetima ili referendumima – poručio je Izetbegović.

Dodao je da su razgovarali o tome kako da unaprijede stvari u regionu, kako da postignu povjerenje u BiH.

-Imali smo otvoren razgovor i iskazali bojazni šta očekujemo od druge i treće strane. Te teme smo otvorili, ali nismo ništa uspjeli završiti – kazao je Izetbegović.

Naveo je da je na večerašnjem sastanku vladalo dobro raspoloženje te da su svi svjesni da moraju napraviti iskorak prema onom drugom.

Član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata Dragan Čović je kazao da će se ključni sastanci o izmjenama Izbornog zakona održati u naredne dvije sedmice.

– Ključ svega će biti u narednih 15 dana, kada ćemo razgovarati o izmjenama Izbornog zakona u BiH. Kriza koju danas imamo neki potcjenjuju, ali moramo znati da je ključno pitanje naš evropski put – istakao je Čović.

Podršku izmjenama Izbornog zakona na večerašnjem sastanku dao je i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Nakon niza bilateralnih susreta u toku dana, upriličena je večera kada su se na jednom mjestu okupili članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Dragan Čović, zatim premijer Srbije Aleksandar Vučić, premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, te predsjednici entiteta FBiH Marinko Čavara i RS-a Milorad Dodik.

Povod za dolazak lidera nama susjednih zemalja u Mostar je 20. međunarodni sajam privrede, koji će svečano biti otvoren u utorak 4. aprila.