2.9 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Zenica
    overcast clouds
    2.9 ° C
    3.2 °
    2.9 °
    99 %
    0.8kmh
    100 %
    čet
    3 °
    pet
    2 °
    sub
    1 °
    ned
    2 °
    pon
    -2 °

    Loša prehrana u trudnoći može rezultirati pretilošću djeteta u kasnijoj dobi

    Loša prehrana u trudnoći može rezultirati pretilošću djeteta u kasnijoj dobi

    Rizik od razvoja pretilosti u kasnijem djetinjstvu u djece čije su majke u trudnoći jele puno procesuirane hrane, veći je nego u one čije su se majke hranile zdravije, objavili su irski znanstvenici. 

    – Djeca čije su majke u trudnoći jele hranu lošije kvalitete, s puno šećera i soli, vjerojatnije će patiti od pretilosti ili imati višak tjelesne masti – rekao je Ling-Wei Chen iz Škole javnog zdravlja u Dublinu.

    – Sve je više dokaza koji ukazuju na to da je upravo prvih tisuću dana života, točnije razdoblje od začeća do druge godine starosti, ključno za sprečavanje razvoja dječje pretilosti – dodao je.

    Pretilost u mladoj dobi često se prenosi i u odraslu dob te je povezana s povećanim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, visokog krvnog tlaka, srčanih i ostalih zdravstvenih problema.

    Chen i njegovi kolege analizirali su podatke 16.295 parova majki i djece iz Irske, Britanije, Nizozemske i Poljske. Majke su u prosjeku imale 30 godina i zdrav indeks tjelesne mase (BMI).

    Žene su bilježile što su jele prije i tijekom trudnoće, a znanstvenici su njihovu prehranu podijelili u pet kategorija.

    Majke s najzdravijom prehranom, bogatom voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i mahunarkama bile su na jednome kraju spektra. One koje su jele puno procesuiranih mesnih prerađevina i hranu punu zasićenih masti, šećera i soli, bile su na drugom.

    Više masti, manje mišića 

    Njihovoj djeci mjerio se BMI u ranome, srednjem i u kasnom dijelu djetinjstvu, otprilike u desetoj ili jedanaestoj godini.

    Podaci su pokazali da su starija djeca čije su se majke u trudnoći hranile nezdravo imala znatno više masti u organizmu i manju mišićnu masu.

    No u ranom djetinjstvu gotovo da nije bilo razlike.

    Ne iznenađuje podatak po kojemu promoviranje zdrave prehrane u trudnoći, bogate voćem i povrćem i siromašne rafiniranim ugljikohidratima, crvenim i procesuiranim mesom, može spriječiti pretilost djece, rekla je jedna od autorica studije Catherine Phillips sa sveučilišta u Dublinu.

    I ranija su istraživanja pokazala da niža razina mišićne mase može biti povezana s većim rizikom od razvoja dijabetesa, visokog tlaka i pretilosti.

    Rizik od razvoja pretilosti u kasnijem djetinjstvu u djece čije su majke u trudnoći jele puno procesuirane hrane, veći je nego u one čije su se majke hranile zdravije, objavili su irski znanstvenici. 

    – Djeca čije su majke u trudnoći jele hranu lošije kvalitete, s puno šećera i soli, vjerojatnije će patiti od pretilosti ili imati višak tjelesne masti – rekao je Ling-Wei Chen iz Škole javnog zdravlja u Dublinu.

    – Sve je više dokaza koji ukazuju na to da je upravo prvih tisuću dana života, točnije razdoblje od začeća do druge godine starosti, ključno za sprečavanje razvoja dječje pretilosti – dodao je.

    Pretilost u mladoj dobi često se prenosi i u odraslu dob te je povezana s povećanim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, visokog krvnog tlaka, srčanih i ostalih zdravstvenih problema.

    Chen i njegovi kolege analizirali su podatke 16.295 parova majki i djece iz Irske, Britanije, Nizozemske i Poljske. Majke su u prosjeku imale 30 godina i zdrav indeks tjelesne mase (BMI).

    Žene su bilježile što su jele prije i tijekom trudnoće, a znanstvenici su njihovu prehranu podijelili u pet kategorija.

    Majke s najzdravijom prehranom, bogatom voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i mahunarkama bile su na jednome kraju spektra. One koje su jele puno procesuiranih mesnih prerađevina i hranu punu zasićenih masti, šećera i soli, bile su na drugom.

    Više masti, manje mišića 

    Njihovoj djeci mjerio se BMI u ranome, srednjem i u kasnom dijelu djetinjstvu, otprilike u desetoj ili jedanaestoj godini.

    Podaci su pokazali da su starija djeca čije su se majke u trudnoći hranile nezdravo imala znatno više masti u organizmu i manju mišićnu masu.

    No u ranom djetinjstvu gotovo da nije bilo razlike.

    Ne iznenađuje podatak po kojemu promoviranje zdrave prehrane u trudnoći, bogate voćem i povrćem i siromašne rafiniranim ugljikohidratima, crvenim i procesuiranim mesom, može spriječiti pretilost djece, rekla je jedna od autorica studije Catherine Phillips sa sveučilišta u Dublinu.

    I ranija su istraživanja pokazala da niža razina mišićne mase može biti povezana s većim rizikom od razvoja dijabetesa, visokog tlaka i pretilosti.

    Posljednje objavljeno