Nacrt Zakona o doprinosima danas pred federalnim zastupnicima

Objavljeno prije 2 godine

Poslanici Predstavničkog doma Federacije BiH danas bi se, između ostalog, trebali očitovati i o Nacrtu Zakona o doprinosima, piše NAP.

Iz Vlade tvrde da je osnovni cilj novog Zakona o doprinosima da uz nižu zbirnu stopu doprinosa, i istovremeno proširenje osnovice za obračun doprinosa bude pojednostavljen glomazni sistem obraćuna doprinosa u FBiH u odnosu na zemlje u okruženju i Evropi.

Ukupno, poslodavac i radnik u Federaciji sada državi na ime doprinosa izdvajaju 41,5 posto na osnovicu plate. Tako na teret radnika ide 17 posto za PIO, 12,5 posto za zdravstvo i doprinos za zapošljavanje 1,5 posto. Na teret poslodavca ide 6 posto za PIO, 4 posto za zdravstvo, 0,5 posto za zapošljavanje.

Prema novom prijedlogu Vlade FBiH, porezni obveznik na ime doprinosa za PIO izdvajao bi 18,5 posto, za zdravstvo 13,5 i za nezaposlenost 1 posto. Dakle, ukupno bi se na ime doprinosa izdvajalo 33 posto, što bi predstavljalo smanjenje od oko 10 posto u odnosi na raniju poreznu politiku.

Istovremeno, prema novom Vladinom prijedlogu osnovica na koju bi se obračunavali doprinosi obuhvatila bi kompletan topli obrok, regres i prijevoz. Porez na regres, prijevoz i toplo obrok do 8 KM trenutno nije oporezovan.

Iz Vlade tvrde da promjena načina obraćuna doprinosa neće imati ni pozitivne ni negativne efekte na budžet.