Oduzeti duhan i tekstilna roba u vrijednosti 60.000 KM

Objavljeno prije 2 godine

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje na području Kladnja oduzeli su sitno rezani duhan u vrijednosti od 21.000 KM, a na području Brčkog, Gradačca i Bijeljine razni tekstil i obuću u vrijednosti od 40.000 KM, prenosi Patria.

Na području Kladnja izvršen je pretres pretres putničkog motornog vozila marke OPEL Astra vlasništvo N.I. i tom prilikom je pronađen sitno rezani duhan bez akciznih markica čija vrijednost na tržištu iznosi oko 21.000,00 KM. Aktivnosti na terenu proveli su službenici UIO – Grupe za sprečavanje krijumčarenja u Regionalnom centru Tuzla u saradnji sa sa policijskim službenicima MUP TK-a, PS Kladanj. Protiv osumnjičene osobe bitće podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “nedozvoljen promet akciznih proizvoda”, iz člana 210 a Krivičnog zakona BiH

Na osnovu operativnih saznanja službenici UIO, Odsjeka za provođenje propisa, RC Tuzla, Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja, izvršili su provjere porijekla robe na području RC Tuzla. Provjere su vršene u Brčkom, Gradačcu i Bijeljini i tom prilikom privremeno je oduzeta roba stranog porijekla – obuća i tekstil u vrijednosti od oko 40.000,00 KM. Za pomenutu robu vlasnici nisu imali dokaze o porijelu, te da je za istu proveden carinski postupak i plaćene uvozne dažbine prilikom uvoza u BiH.