Opozicija najavljuje osporavanje rezultata referenduma u Turskoj

Objavljeno prije 2 godine

Nakon jučerašnjeg referenduma u Turskoj, na kojem su građani relativnom većinom odlučili dati predsjedniku Recepu Tayipu Erdoganu veće ovlasti, stižu različite reakcije.

Predsjednik nacionalističke MHP Devlet Bahceli pozdravio je pobjedu rekavši da je to „bez sumnje veliko dostignuće za tursku demokratiju“ i da rezultate moraju svi poštovati.

Bahceli je u svom obraćanju istakao da je turski narod odbacio prijetnje i ucjene izvana i odlučio svojom voljom zamijeniti parlamentarni sistem predsjedničkim.

Dok vladajuća Erdoganova AKP s nacionalističkom MHP slavi pobjedu, s druge strane opozicione partije, republikanska CHP i prokurdska HDP najavljuju kako još ništa nije gotovo i da imaju sredstva za osporavanje rezultata.

Iz HDP-a tvrde kako imaju dokaze da je tri do četiri posto glasova izmanipulisano, te da će osporiti čak dvije trećine glasova.

Potpredsjednik CHP-a Bulent Tezcan optužio je izbornu komisiju za nepravilnosti tokom izbornog procesa.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, koji dolazi iz vladajuće AKP, rekao je kako sada postoji jedna nova Turska u kojoj će biti više povjerenja i stabilnosti.

Na jučerašnjem referendumu za ustavne promjene glsalo je 51,3 posto građana, dok je protiv bilo 48,7. Ključni su bili glasovi Turaka koji žive u inostranstvu.