Počela druga runda pregovora o Brexitu

Objavljeno prije 11 mjeseci

Delegacije Evropske unije i Velike Britanije sastale su se danas u Briselu, a šef evropske delegacije Michel Barnier je istakao da je vrijeme da se počne pregovarati o konkretnim prijedlozima vezanim za izlazak Velike Britanije iz Unije, javlja Anadolu Agency (AA).

Drugi sastanak delegacija Brisela i Londona trebao bi trajati do četvrtka, a Barnier je kazao da će se tokom pregovora ući u srž pitanja.

“Moramo razmotriti i uporediti sve prijedloge kako bismo bili u mogućnosti da dobro napredujemo u pregovaračkom procesu o Brexitu“, kazao je Barnier.

Britanski ministar za Brexit David Davis kazao je kako će u ovoj fazi pregovora biti razgovarano o pravima građana, finansijama, pitanjima istupanja Britanije iz članstva i pitanju statusa i odnosa sa Sjevernom Irskom.

“Važno nam je da sada napravimo progres u otkrivanju sličnosti i razlika u našim stavovima da bismo u konačnici mogli da dođemo do dogovora“, kazao je Davis.

Prva runda pregovora održana je 19. juna, tačno godinu nakon što su Britanci većinom glasova na referendumu izglasali izlazak iz Evropske unije.