Potpisan protokol o uklanjanju barijera u trgovini Srbije i BiH

Objavljeno prije 1 godina

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović potpisali su danas u Beogradu Protokol o uklanjanju necarinskih barijera u trgovini između dvije zemlje.

Ministar Mirko Šarović rekao je da su ovim Protokolom uklonjene barijere koje su najviše smetale predstavnicima Srbije i Bosne i Hercegovine, među koje je pobrojao izvoz mlijeka, pilećeg mesa, voća, povrća, malina, proizvoda od čelika, vode, sokova i piva.

“Uvjeren sam da će uštede od uklanjanja ovih barijera osetiti i budžeti i sami privrednici”, rekao je Šarović.

Ministar Rasim Ljajić rekao je da je od 13 barijera uklonjeno sedam, da će dvije biti uklonjene do kraja januara 2018. godine (o izvozu poljoprivrednih proizvoda i priznavanje analiza laboratorija za neprehrambene proizvode).

On je rekao da kao problematičan ostaje i izvoz piva iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, za šta je potrebna promjena određenih propisa, kojoj se obje strane nadaju u prvoj polovini 2018.

Jedan od problema su i granični prelazi Kotroman-Vardište i Ljubovija-Bratunac na kojima se stvaraju velike gužve jer nema terminal i veterinarske inspekcije, rekao je Ljajić i dodao da treba uskladiti propise i o javnim nabavkama i da je četvrta barijera na čijem rješenju će raditi uvoz određenih auto-dizalica iz Bosne i Hercegovine u Srbiju.

“Mislim da smo napravili ogroman posao, da smo napravili model saradnje koji će biti primjenjivan ne samo između dvije zemlje, ovo je model saradnje koji mi želimo da predstavimo kao primjer dobre prakse sa drugim zemljama u regionu”, rekao je Ljajić.

On je najavio da Srbija želi da na isti način rješava problem u trgovini i sa drugim zemljama poput Makedonije i Crne Gore sa ciljem da se stvori jedinstveni ekonomski prostor, jer je prema njegovim riječima ovo brz i efikasan način, na koji su Srbija i Bosna i Hercegovina problem riješile za nekoliko mjeseci.

Ministri su na konferenciji za novinare u Beogradu kazali da je dogovoreno i da se radne grupe sastaju na tri mjeseca kako bi vidjele da li ima novih barijera i kako da ih uklone.

“Uvjeren sam da ćemo kroz ovaj mehanizam i tromjesečni monitoring biti primjeri i drugima”, rekao je Šarović.

Ministri su izrazili i zadovoljstvo dosadašnjom trgovinskom razmjenom dvije zemlje, pa je Šarović kazao da očekuje da u 2017. godini razmjena dostigne obim oko milijardu i 700 miliona evra.

“Srbija je drugi najvažniji spoljno trgovinski partner Bosne i Hercegovine. Ove mjere imaju za cilj da tu našu saradnju poboljšaju i pojačaju. U 2017. robna razmjena imaće rast od 14,15 odsto. Ovim dogovorom daćemo novi impuls, novi snažan korak”, rekao je Šarović.

Ministar Ljajić rekao je da je u prvih 10 mjeseci 2017. godine razmjena sa Bosnom i Hercegovinom za 200 miliona eura veća nego u prvih 10 mjeseci prošle godine, a da bi uz nove mjere naredne godine mogla da dostigne obim od dvije milijarde eura.