Reformska agenda glavna tema razgovora Borisa Johnsona sa Novalićem i Cvijanović

Objavljeno prije 2 godine

Na poziv britanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini Edwarda Fergusona u Sarajevu je održan sastanak kojem su prisustvovali britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson, predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, saopćeno je iz Ureda premijera Federacije BiH.

Glavna tema razgovora bila je Reformska agenda i pomaci u njenoj realizaciji. Velika Britanija je jedan od pokretača ideje provođenja seta kompleksnih ekonomskih reformi u Bosni i Hercegovini s ciljem ubrzanja evropskih integracija naše zemlje. Vlada Velike Britanije snažno podržava proces reformi i kroz projekte jačanja poslovnog okruženja i uvođenje on-line sistema registracije novih preduzeća u cijeloj zemlji, a pomogla je u izradi prve državne transportne strategije i trenutno podržava izradu energetske strategije.

Tokom sastanka premijeri su predstavili nekoliko najbitnijih zakonskih rješenja usvojenih tokom prve dvije godine realizacije agende, te njihov pozitivan uticaj na ekonomsku sliku Bosne i Hercegovine. Razgovaralo se i o planovima za narednu godinu. Kako je naglašeno, 2017. treba biti godina poboljšanja poslovnog ambijenta i stvaranja preduslova za nove velike investicije. Nekoliko njih bit će pokrenuto još ove godine, što su u razgovoru istakli entitetski premijeri.

Premijerka Cvijanović i premijer Novalić složili su se da je strateški dokument poput Reformske agende bio neophodan za pokretanje ekonomskog oporavka države. Statistika, koja je također bila predmet interesovanja ministra Johnsona i ambasadora Fergusona, dokazuje da je Bosna i Hercegovina na pravom putu. Raste GDP, otvaraju se nova radna mjesta, smanjuje se broj nezaposlenih, a rad državne administracije postaje sve efikasniji.

Posebno je naglašena odlična međuentitetska saradnja. Redovne konsultacije i usaglašavanje zakona vode stvaranju zajedničkog ekonomskog prostora što je jedan od preduslova pristupanja Evropskoj uniji. Na tom polju, istaknuto je, postoje značajni uspjesi a oba premijera izrazli su nadu da će nedavno održana zajednička sjednica entitetskih vlada doprinijeti jačanju saradnje na nivou ne samo premijera, već i resornih ministarstava.