U BiH se i dalje traga za više od 7.000 osoba

Objavljeno prije 9 mjeseci

Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine jučer je u Tuzli održao sastanak sa udruženjima porodica nestalih na kojem su prezentirani problemi, planovi i rezultati u radu Instituta za nestale osobe. Navedeno je da se prema prijavama traži još 7.075 osoba sa područja cijele BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Od početka procesa traženja nestalih, u BiH je pronađeno 25.500 posmrtnih ostataka, od čega je identificirano 23.500 žrtava. Preostali posmrtni ostaci nalaze se u kosturnicama širom BiH i čeka se njihova identifikacija.

˝U ovoj godini Institut je ekshumirao 305 kompletnih i deset nekompletnih tijela. Identificirano je 167 tijela. Naši istražitelji su svakodnevno na terenu i provjeravaju informacije o lokacijama grobnica i prvi najveći problem je nedostatak relevantnih informacija o lokacijama masovnih i pojedinačnih grobnica. Mnogi su svjedoci umrli, a i vremenska distanca odmaže u smislu da se desi da svjedoci odu na teren, ali promijenila se vegetacija, ne mogu naći mjesto itd˝, izjavio je na konferenciji za novinare Marko Jurišić, predsjedavajući Kolegija Instituta za nestale osobe BiH.

Prema Jurišićevim riječima, preostali su slučajevi najtežih ratnih zločina.

˝Izvršitelji i neposredni nalogodavci šute i institucije vlasti koje u svom djelokrugu rada imaju i traganje za informacijama o lokacijama grobnica zbog složenosti uređenja države nisu dovoljno efikasne. Pravili smo analizu i od dobivenih informacija od ostalih institucija vlasti samo 10 procenata informacija su tačne, odnosno na temelju njih pronađemo tijela, dok 90 procenata informacija prikupe naši istražitelji radom na terenu˝.