U Trusini sjećanje na 24.godišnjicu zločina nad Hrvatima

Objavljeno prije 2 godine

U Trusini će se danas obilježiti 24. godišnjica stradanja Hrvata -15 civila i sedam pripadnika HVO-a, koje su ubili pripadnici Armije BiH.

Pripadnici Armije BiH su 16. aprila 1993. u ovom mjestu ubili 15 civila i sedam pripadnika HVO-a, koji su se prethodno predali.

Ranjene su četiri osobe, među kojima je dvoje djece.

Pred Sudom BiH za zločin u Trusini pravosnažno su osuđeni Edin Džeko na 13, Rasema Handanović na pet, Mensur Memić na deset, Nedžad Hodžić na 12 i Nihad Bojadžić na 15 godina zatvora.

Prema prvostepenoj presudi iz septembra 2015. godine, a koju je potvrdilo i Apelaciono vijeće Suda BiH u januaru ove godine, Bojadžić je kao zamjenik komandanta odreda “Zulfikar” ABiH rukovodio napadom na Trusinu 16. aprila 1993. Prema presudi, napadom je rukovodio sa obližnjeg brda naredivši da niko u Trusini ne smije ostati živ.

Memić, nekadašnji pripadnik odreda “Zulfikar”, osuđen je zbog učešća u strijeljanju šest pripadnika HVO-a, koji su se predali, a Hodžić, također pripadnik tog odreda, da je postrojio streljački vod, izdao naređenje za pucanje, te učestvovao u ubistvima.

Za zločin u Trusini optužen je Zulfikar Ališpago ali zbog njegovog zdravstvenog stanja suđenje je bilo prekinuto.