Wigemark pozdravio usvajanje seta zakona o akcizama

Objavljeno prije 12 mjeseci

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark izrazio je zadovoljstvo usvajanjem seta zakona o akcizama u Zastupničkom domu PS BiH. Wigemark je istakao da je odluka posebno važna zbog investicija u infrastrukturu, prije svega autoputeve i ceste, ali i zbog kreiranja pozitivnog ekonomskog okruženja.

On smatra da je ovo put za više privatnih, javnih i direktnih stranih ulaganja. Osvrnuo i se na izjave nekih zastupnika koje su se ticale predsjedavajuće PD PS BiH Borjane Krišto, ali i njega samog. Tačnije, neki od parlamentaraca su Wigemarka označili kao ključnog čovjeka koji je lobirao za usvajanje seta ovih zakona.

– Obraćanje nekih parlamentaraca tokom rasprave bilo je nisko, posebno zbog riječi upućenih predsjedavajućoj Borjani Krišto kao ženi. Svi moraju iskazati poštovanje jedni prema drugima, a reakcije upućene prema meni neću komentirati. Kada vam ponestane argumenata, tada posežete za takvim komentarima. Mi to ne radimo u EU – rekao je Wigemark.

Ambasador Wigemark pojasnio je efekte koje će set zakona o akcizama i putarinama imati po život građana BiH.

– Ima nekoliko investicija od EBRD-a, Evropske investicijske banke, koje će doći odmah. Tu su i grantovi Evropske komisije, ali i novac poreskih obvaznika EU koji će doći u BiH. To je novac poreskih obveznika za koji smo mi odgovorni, dakle ne radi se o grantovima – istakao je Wigemark.