15 C
Zenica
Nedjelja, Juli 21, 2019

Ukupno podjela

Kasumović: Izgradnjom šest kotlova riješiti problem grijanja

Kasumović: Izgradnjom šest kotlova riješiti problem grijanja

Zenica, odnosno gradske institucije, nemaju alternativno rješenje za isporuku toplotne energije građanima, osim kotlova koji se nalaze u ArcelorMittalu. Tako su postavljene stvari kada je izgrađen sistem grijanja, kazao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

“Kotlovi iz kojih se isporučuje toplotna energija građanima su iz 1974. godine. To je ono što sam zatekao kada sam preuzeo dužnost. Zbog toga se, posebno na ovako niskim temperaturama, može desiti da se pokvare. Ovi kotlovi rade na ugalj i Zenica “sprži” 35 tona uglja na sat samo za grijanje. Kada to pomnožite sa brojem sati, odnosno dana u toku grijne sezone, onda nije ni čudo što je Zenica toliko zagađena”, istakao je Kasumović.

On je podsjetio da je famozni kotao br. 2 ponovo pušten u pogon i trebat će vremena da se radijatori u stanovima ponovo ugriju. Međutim, zbog velikog broja korisnika, bit će potrebno nekoliko sati da dostignu punu temperaturu.

Kako bi se spriječilo buduće “iskakanje“ kotlova iz sistema, odnosno da građani zbog njihovog kvara ostanu bez grijanja, Kasumović kaže da je pokrenut projekat izgradnje novog sistema.

“Plan je da izgradimo šest kotlova, umjesto postojeća dva, kojima ćemo osiguravati grijanje za Zeničane. Ovi kotlovi će, umjesto uglja, koristiti plin, tako da ćemo smanjiti i zagađenje zraka. Međutim, novi sistem neće biti izgrađen prije 2018. godine”, dodao je Kasumović.

Podsjećamo, jutros su u Zenici izmjerena -22 stepena Celzijusa, što je, uz onu izmjerenu na Bjelašnici, bila najniža temperatura zabilježena danas u BiH.

IzvorFaktor
Zenica
clear sky
15 ° C
15 °
15 °
87 %
1.5kmh
0 %
ned
30 °
pon
25 °
uto
24 °
sri
25 °
čet
26 °

Posljednje objavljeno