30 C
Zenica
Četvrtak, August 22, 2019

Ukupno podjela

31. januar- Nacionalni dan bez cigarete

31. januar- Nacionalni dan bez cigarete

U brojnim zemljama širom svijeta 31. januar se obilježava kao “Nacionalni dan bez cigarete”, tokom kojeg se pokušava educirati stanovništvo od opasnosti koje prijete pušačima, ali i onima koji se nazivaju “pasivnim pušačima”.

Prema izvještajima Svjetske zdravstvene organizacije više od pet i po miliona ljudi godišnje umre od bolesti izazvanih duhanom, javljaju Agencije. Iz ove organizacije predviđaju da će se broj umrlih povećati i na više od osam miliona do 2030. godine ukoliko se ne uvede zabrana pušenja. Ono što je posebno važno jeste da će se 80 odsto tih smrtnih slučajeva dogoditi u siromašnim i srednje razvijenim zemljama.

Što se tiče naše zemlje, Bosna i Hercegovina spada u 20 vodećih zemalja po količini konzumiranaj duhana, a skoro polovina odraslog stanovništva pripada kategoriji stalnih pušača.

Pored poznatih bolesti koje utječu na zdravlje pušača i dovode do njihove smrti, isto su izloženi i pasivni pušači. Iz tog razloga, smatra se da ne postoji nikakva druga vrsta zaštite zdravlja osim potpune eliminacije duhanskog dima, jer samo okruženje 100 posto bez duhanskog dima može zaštititi ljude od štetnog dejstva sastojaka duhanskog dima.

U većini zemalja svijeta uvode se zabrane pušenja na javnim mjestima. Parlamentarna skupština BiH je 10. jula 2009. godine ratificirala Okvirnu konvenciju o kontroli duhana, kojom se ova zemlja obavezala da će provoditi preporuke propisane Okvirnom konvencijom o kontroli duhana WHO-a. Ova konvencija predstavlja prvi javni zdravstveni ugovor, koji je stupio na snagu 27. februara 2005. godine.

Zenica
scattered clouds
30 ° C
30 °
30 °
40 %
2.6kmh
40 %
čet
28 °
pet
24 °
sub
27 °
ned
26 °
pon
27 °

Posljednje objavljeno