15.8 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Crvene ljute papričice smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara

    Crvene ljute papričice smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara

    Konzumiranje crvenih ljutih papričica moglo bi značajno smanjiti rizik od smrti uzrokovane moždanim ili srčanim udarom, pokazuju istraživanja.

    Marialaura Bonaccio, naučnica s Instituta za istraživanje, hospitalizaciju i zdravstvenu zaštitu (IRCCS) Neurmed, vodila je istraživanje tokom kojeg je ustanovljeno da redovna konzumacija ljutih papričica rizik od smrti uzrokovane srčanim udarom može smanjiti za 40 posto, a moždanim udarom 61 posto.

    Tokom studije koja je osam godina provođena u Moliseu, u Italiji, praćeno je zdravstveno stanje 22.811 osoba. Primijećeno je da konzumacija ljutih papričica najmanje četiri puta sedmično može značajno smanjiti rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim i cerebrovaskularnim bolestima.

    Rezultati istraživanja objavljeni su u listu “Journal of the American College of Cardiology“.

    Bonaccio je kazala kako pojedinci mogu slijediti zdravu Mediteransku dijetu, a drugi mogu jesti manje zdravu hranu, ali za sve njih konzumacija ljutih papričica ima zaštitni efekt.

    Vjeruje se da ova je veza između konzumacije ljutih papričica i smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti bazirana na  kapsaicinu koji pomaže kod uklanjanja bola, a djeluje i antiupalno.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Konzumiranje crvenih ljutih papričica moglo bi značajno smanjiti rizik od smrti uzrokovane moždanim ili srčanim udarom, pokazuju istraživanja.

    Marialaura Bonaccio, naučnica s Instituta za istraživanje, hospitalizaciju i zdravstvenu zaštitu (IRCCS) Neurmed, vodila je istraživanje tokom kojeg je ustanovljeno da redovna konzumacija ljutih papričica rizik od smrti uzrokovane srčanim udarom može smanjiti za 40 posto, a moždanim udarom 61 posto.

    Tokom studije koja je osam godina provođena u Moliseu, u Italiji, praćeno je zdravstveno stanje 22.811 osoba. Primijećeno je da konzumacija ljutih papričica najmanje četiri puta sedmično može značajno smanjiti rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim i cerebrovaskularnim bolestima.

    Rezultati istraživanja objavljeni su u listu “Journal of the American College of Cardiology“.

    Bonaccio je kazala kako pojedinci mogu slijediti zdravu Mediteransku dijetu, a drugi mogu jesti manje zdravu hranu, ali za sve njih konzumacija ljutih papričica ima zaštitni efekt.

    Vjeruje se da ova je veza između konzumacije ljutih papričica i smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti bazirana na  kapsaicinu koji pomaže kod uklanjanja bola, a djeluje i antiupalno.

    Zenica
    scattered clouds
    15.8 ° C
    15.8 °
    15.8 °
    81 %
    1kmh
    25 %
    čet
    21 °
    pet
    28 °
    sub
    34 °
    ned
    36 °
    pon
    35 °