4.2 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Visočka pečenica postala zaštićen nacionalni proizvod

    Visočka pečenica postala zaštićen nacionalni proizvod

    Na osnovu zahtjeva koji je podnijelo Udruženje mesoprerađivača ‘Proizvođači Visočke pečenice i sudžuke’ (ViPS), a na prijedlog Komisije za registraciju oznaka porijekla, oznaka geografskog porijekla i dodjelu oznaka garantirano tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine donijela je Rješenje o registraciji oznake geografskog porijekla prehrambenog proizvoda ‘Visočka pečenica’.

    U prostorijama Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u Mostaru danas je ‘Visočka pečenica’ i službeno proglašena geografski zaštićenim nacionalnim proizvodom sa posebnom oznakom.

    Visočka pečenica kao suhomesnati proizvod je rezultat tradicije i tradicionalnog načina proizvodnje karakterističan samo za područje grada Visoko.

    Rješenja o registraciji oznake podrijetla i geografskog porijekla uručena su i predstavnicima udruženja koje proizvode “Livanjski izvorni sir”, “Livanjski sir” i “Nevesinjski krompir”. “Livanjski izvorni sir” zaštićen je oznakom porijekla, dok su ostala tri proizvoda zaštićeni oznakom geografskog podrijetla.

    Na osnovu zahtjeva koji je podnijelo Udruženje mesoprerađivača ‘Proizvođači Visočke pečenice i sudžuke’ (ViPS), a na prijedlog Komisije za registraciju oznaka porijekla, oznaka geografskog porijekla i dodjelu oznaka garantirano tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine donijela je Rješenje o registraciji oznake geografskog porijekla prehrambenog proizvoda ‘Visočka pečenica’.

    U prostorijama Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine u Mostaru danas je ‘Visočka pečenica’ i službeno proglašena geografski zaštićenim nacionalnim proizvodom sa posebnom oznakom.

    Visočka pečenica kao suhomesnati proizvod je rezultat tradicije i tradicionalnog načina proizvodnje karakterističan samo za područje grada Visoko.

    Rješenja o registraciji oznake podrijetla i geografskog porijekla uručena su i predstavnicima udruženja koje proizvode “Livanjski izvorni sir”, “Livanjski sir” i “Nevesinjski krompir”. “Livanjski izvorni sir” zaštićen je oznakom porijekla, dok su ostala tri proizvoda zaštićeni oznakom geografskog podrijetla.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Zenica
    scattered clouds
    4.2 ° C
    4.2 °
    4.2 °
    80 %
    0.9kmh
    41 %
    ned
    4 °
    pon
    10 °
    uto
    8 °
    sri
    8 °
    čet
    6 °