Kao što je važno dobro očistiti radne površine i pribor kada pripremamo sirovo meso, jednako je važno da pravilno čistimo i održavamo daske za rezanje, budući da posljednjih nekoliko godina istraživanja pokazuju kako, primjerice, na onoj plastičnoj bakterije mogu preživjeti dovoljno dugo da se prenesu na iduću namirnicu i ugroze nam zdravlje
Tek su prije nekoliko godina provedena konkretnija istraživanja kojima se utvrdilo da nije svejedno kakvu dasku za rezanje koristimo kod kuhanja kao i koliko je važno pravilno ih čistiti nakon korištenja. Nadalje, budući da se opasne bakterije poput salmonele ili E. Coli zadržavaju na daskama kod pripreme mesa, najbolji savjet je da imate jednu dasku za meso i još koju za povrće te ostalu hranu.
Zašto je sigurnije koristiti drvenu dasku za rezanje?
Mnogi bi pomislili da su plastične daske za rezanje zdravstveno sigurnije od onih drvenih, ali jedno je istraživanje dokazalo suprotno te zapravo iznenadilo i same znanstvenike.
Nakon što je američko Ministarstvo poljoprivrede prije tri godine objavilo da nemaju znanstvenih činjenica o razlikama između drvenih i plastičnih dasaka za rezanje te potvrdu preporuke da je u kućanstvima pametnije koristiti onu plastičnu, znanstvenik Dean O. Cliver sa Sveučilišta u Kaliforniji napravio je usporedbu. Istražili su koliko se bakterije zadržavaju na desetak drvenih dasaka za rezanje, četiri plastične i jednoj od čvrste gume.
Nakon usporedbi se pokazalo da je zapravo sigurnije koristiti drvenu dasku za rezanje jer iako su bakterije ostale na površini i urezima od noža, nisu se razmnožavale te su na kraju prije odumrle. Jedini slučaj u kojem je plastična daska bolja od drvene jest dok je nova i nema oštećenja od rezanja.
Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.