5 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Samo jednim trikom pretvorite nezdravi bijeli hljeb u zdravi

    Samo jednim trikom pretvorite nezdravi bijeli hljeb u zdravi

    Bijelom hljebu možda nedostaju zdravi sastojci koje sadrži njegov tamnoputiji ‘rođak’, ali to izgleda da nam nimalo ne smeta – istraživanja su pokazala da on čini sastavni dio trpeze u čak 76% domaćinstava Evrope. Kad je već tako, onda bolje da ga iskoristimo na najbolji mogući način.

    Prema istraživanjima naučnika sa Univerziteta u Oksfordu, jedan jednostavan trik može da pretvori ovu ‘nezdravu’ namirnicu u super hranu!

    Do sada je najveća mana bijelog hljeba bio visok glikemijski indeks (broj koji odražava intenzitet lijučenja insulina nakon unošenja neke namirnice). Bijeli hljeb izaziva kratkotrajan skok nivoa šećera u krvi, koji potom izaziva pad energije. Međutim, ‘gladni’ naučnici demonstrirali su kako tostirano parče, zemička ili kifla mogu da postanu pravi mali izvor energije – ako ih prvo zamrznete!

    Zamrzavanje prije tostiranja smanjuje prvobitnu količinu glukoze za pola, te umjesto šećerom, hljeb hrani vaše mišiće ugljenim hidratima koji su potrebni za vježbu. Istraživači vjeruju da ovaj proces onemogućava i usporava rad enzima, koji zauzvrat sporije obrađuju sećere – dovodeći do ujednačenijeg oslobađanja energije.

    Dobra vijest je i da se ovaj sistem može primeniti na sve vrste hljeba, od domaćeg do onog nešto “neprirodnijeg” koji kupujete u supermarketima.

    Bijelom hljebu možda nedostaju zdravi sastojci koje sadrži njegov tamnoputiji ‘rođak’, ali to izgleda da nam nimalo ne smeta – istraživanja su pokazala da on čini sastavni dio trpeze u čak 76% domaćinstava Evrope. Kad je već tako, onda bolje da ga iskoristimo na najbolji mogući način.

    Prema istraživanjima naučnika sa Univerziteta u Oksfordu, jedan jednostavan trik može da pretvori ovu ‘nezdravu’ namirnicu u super hranu!

    Do sada je najveća mana bijelog hljeba bio visok glikemijski indeks (broj koji odražava intenzitet lijučenja insulina nakon unošenja neke namirnice). Bijeli hljeb izaziva kratkotrajan skok nivoa šećera u krvi, koji potom izaziva pad energije. Međutim, ‘gladni’ naučnici demonstrirali su kako tostirano parče, zemička ili kifla mogu da postanu pravi mali izvor energije – ako ih prvo zamrznete!

    Zamrzavanje prije tostiranja smanjuje prvobitnu količinu glukoze za pola, te umjesto šećerom, hljeb hrani vaše mišiće ugljenim hidratima koji su potrebni za vježbu. Istraživači vjeruju da ovaj proces onemogućava i usporava rad enzima, koji zauzvrat sporije obrađuju sećere – dovodeći do ujednačenijeg oslobađanja energije.

    Dobra vijest je i da se ovaj sistem može primeniti na sve vrste hljeba, od domaćeg do onog nešto “neprirodnijeg” koji kupujete u supermarketima.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Zenica
    few clouds
    5 ° C
    5 °
    5 °
    95 %
    1.5kmh
    21 %
    čet
    5 °
    pet
    13 °
    sub
    11 °
    ned
    10 °
    pon
    10 °