16.8 C
Zenica
Srijeda, Juni 19, 2019

Ukupno podjela

Afan Abazović organizovao turu povodom 583. rođendana Zenice

Afan Abazović organizovao turu povodom 583. rođendana Zenice

Turistički i planinarski vodič Afan Abazović organizovao je povodom 583. rođendana grada Zenice “Zeničku turu”. Ovu turu organizovao je kako bi sugrađane i goste iz drugih gradova upoznao sa znamenitostima i zanimljivostima grada na obalama rijeke Bosne.

Abazović je povodom 20. marta, dana kada se prvi put Zenica spominje u historijskim dokumentima, odlučio napraviti besplatnu turističku turu kojom bi upoznao Zeničane i goste iz drugih gradova s nekim od znamenitosti i interesantnih činjenica o gradu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Već četvrtu godinu zaredom organizujem besplatnu turističku turu kroz Zenicu povodom 20. marta, Dana Zenice, koji se obilježava povodom prvog pominjanja Zenice, 20. marta 1436. godine u dokumentu koji se nalazi u dubrovačkom arhivu. Tura je koncipirana tako da se kroz sam grad prođe i predstave glavne turističke atrakcije, iako grad historijski nije razvijen u Srednjem vijeku i u doba Osmanlija, nego industrijalizacijom za vrijeme Austro-Ugarske monarhije. Ono što je interesantno je što ima veliki broj turističkih tačaka koje su veliki potencijal grada i potrebno je da se te tačke promovišu. Ovo je jedan od načina predstavljanja turističke ponude povodom ovako bitnog datuma kao što je Dan Zenice”, rekao je Abazović.

Potrebno dosta pripreme

Ovakvi projekti zahtijevaju dosta pripreme, ali sam princip ove turističke ture je drugačiji, jer je uobičajeno da posjetioci angažuju turističkog vodiča, dok je ovdje suprotno.

“Ovakvi projekti iziskuju mnogo truda i rada, organizacija ovakvog događaja. Uobičajeno je da turističkog vodiča angažuju mušterije, dok ovdje turistički vodič angažuje mušterije. Ovo ne bih mogao bez podrške određenih sponzora koji su prepoznali i podržali ovaj projekat. Firme imaju svoju reklamu, ja imam svoju neku naknadu, a građani priliku da saznaju brojne informacije iz prve ruke besplatno”, kazao je organizator ture.

Danas su posjetioci imali priliku vidjeti znamenitosti Zenice, od Musalle, pravcem Drvena ćuprija – Sejmenska džamija – Kazneno-popravni zavod – kružni tok kod Doma Armije – Trg Alije Izetbegovića – Kameni spavač – Čaršijska džamija – Sinagoga – Kameni most – Titova ulica – Islambegovića put – zgrada Bosanskog narodnog pozorišta – kružni tok kod hotela „Rudar“ – Gradski park – katolička crkva sv. Ilije – stadion Bilino polje – park Kulina bana.

Salep na kraju ture

U Staroj čaršiji je degustirano tradicionalno zimsko piće salep, koji se proizvodi u jednoj od najstarijih slatičarni u Zenici.

“Ovo je svojevrsno prolazak kroz srce grada Zenice i ono što je zanimljivo je što Zenicu zovem ‘zaboravljeni Jeruzalem’, jer imamo bogomolje četiri najveće religije, a prošle godine smo imali i takvu jednu turističku turu te je na ovaj način spojeno nekoliko stotina godina multikulturalnosti i historije Zenice”, rekao je Abazović.

Lamija Božović, jedna od učesnica besplatne turističke ture, rekla je kako je izuzetno bitno znati neke informacije o svom gradu zbog turista koji dolaze u Zenicu.

“Drago mi je što se neko sjetio ove ideje. Ja volim dosta historiju i uglavnom znam mnogo stvari o kojima Afan govori, ali mi je drago zbog ljudi koji možda ne znaju. Ovo je vrlo bitno za Zenicu, u koju dolaze turisti, a treba da znamo ispričati nešto o svom gradu i zaista imamo šta ispričati i vidjeti”, rekla je Božović.

Na ovaj način je više od 70 građana uspjelo saznati informacije o gradu koje do tada nisu znali.

Zenica se prvi put spominje u dokumentima Dubrovačke republike iz 1436. godine.

Zenica
clear sky
16.8 ° C
17 °
16.7 °
88 %
2.1kmh
0 %
sri
25 °
čet
27 °
pet
27 °
sub
29 °
ned
21 °

Posljednje objavljeno