Amel Sejfović u zatvoru štrajkuje glađu zbog proteina

Objavljeno prije 12 mjeseci

Amel Sejfović, prvooptuženi za pljačku Raiffeisen banke na Ilidži koja se dogodila u novembru 2015. godine kada je ubijen slučajni prolaznik Kemo Bašić, štrajkuje glađu jer je nezadovoljan tretmanom u sarajevskom KPZ-u.

Potvrdio je ovo njegov advokat Muhidin Kapo na današnjem ročištu na kojem je nastavljeno suđenje Sejfoviću i njegovoj grupi.

Kako je kazao Kapo, Sejfović štrajkuje glađu već šest dana, a jedan od razloga tome jeste to što mu nije dozvoljeno da u zatvor unese proteine. Prvooptuženi za razbojništvo na današnjem suđenju se nije dobro osjećao pa je ono nakratko prekinuto.

Ročište je ipak nastavljeno i to saslušanjem tri svjedoka: Nezira Sejfovića, amidže optuženih Amela i Alme Sejfović te Kerima Skalonjića i S. D., koji je od Suda zatražio da mu se u javnosti ne spominje ime.

Nezir Sejfović kazao je pred Sudskim Vijećem da je Amela novčano pomagao i da mu je posljednji put poslao novac nakon što je pobjegao iz zatvora, kako bi kupio odjeću.

Također je rekao da je u augustu 2015. poslao Amelu 10.000 eura, nakon što je on izašao izašao iz KPZ Spuž u Crnoj Gori. Potom je pojasnio da je taj novac poslao da Amel u BiH otvori firmu. Pored toga, Nezir je rekao da je u narednom periodu Amela htio povući u Njemačku, gdje ima građevinsku firmu.

Kerim Skalonjić je ispričao da poznaje Harisa Hajrovića. Rekao je da se 6. novembra 2015. sa prijateljima odvezao u susret Hajroviću koji se vraćao sa hrvatske granice te da ih je potom presrela i privela policija. Dodao je da je Haris potom uhapšen “zbog nekih para”.

Svjedok S. D. je potvrdio ovu priču, te je dodao i da je vidio kako Hajrović policiji predaje bunt novca koji je imao.

Suđenje će biti nastavljeno 17. januara sljedeće godine.