30 C
Zenica
Četvrtak, August 22, 2019

Ukupno podjela

ArcelorMittal potpisao nova tri investiciona ugovora (FOTO)

ArcelorMittal potpisao nova tri investiciona ugovora (FOTO)

U kompaniji ArcelorMittal Zenica su potpisana tri ugovora kojima Mittal nastavlja ulaganja, ne samo u održavanje i remonte, nego i u povećanje proizvodnih kapaciteta i u zaštitu okoline, a posebno projekte smanjenja emisija prašine. Ukupna vrijednost projekata je 8,4 miliona BAM.

Riječ je o ugovorima za ugradnju drugog Hibridnog filtera u pogonu Aglomeracija, ugradnju novog i nadogradnju postojećih sistema za kontinuirani monitoring emisija u zrak i ugovoru za ugradnju druge linije u tvornici građevinske armature u pogonu Valjaonice.

Ugovorom o ugradnji Hibridnog filtera u pogonu Aglomeracija zadržava se započeti kurs i nastavlja realizacija projekta sa kompanijom koja je prošle godine pustila u rad prvi hibridni fiter na svijetu, FLSmidth iz Danske. Projekt je vrijedan oko pet miliona BAM, a završetak realizacije se očekuje u maju 2019. godine.

Realizacijom ovog projekta, emisije prašine će biti smanjene ispod 10 mg/Nm3, što je povoljnije i od evropskih normi. Zakonska granica u Bosni i Hercegovini iznosi 50 mg/Nm3 i ovi filteri osiguravaju znatno povoljnije stanje nego što je to propisano domaćom legislativom.

Realizacija ugradnje novog i nadogradnje postojećih sistema za kontinuirani monitoring emisija u zrak je dogovorena sa renomiranom kompanijom u oblasti procesne automatizacije i sistemskih rješenja za kontinuirano praćenje emisija u zrak, “SICK Austrija”.

Prva faza se odnosi na ugradnju novog sistema na dimnjaku Koksare i izmještanje i nadogradnju sistema za monitoring emisija u zrak na dimnjacima Aglomeracije. Projekt je vrijedan oko 900.000 BAM, a završetak realizacije se očekuje do kraja ove godine.

Potpisan je i ugovor kojim će se povećati proizvodni kapaciteti. Realizacija ugovora za ugradnju druge linije u Tvornici građevinske armature u pogonu Valjaonice je povjerena renomiranoj kompaniji SCHNELL S.p.a. iz Italije, a završetak realizacije se očekuje u januaru 2019. godine.

Investiranjem dodatnih 2,52 miliona BAM u nabavku još jedne linije za proizvodnju armaturnih mreža, proizvodnja mreža u ovoj tvornici će se povećati za 50 posto.

Zenica
scattered clouds
30 ° C
30 °
30 °
40 %
2.6kmh
40 %
čet
28 °
pet
24 °
sub
27 °
ned
26 °
pon
27 °

Posljednje objavljeno