20 C
Zenica
Subota, August 24, 2019

Ukupno podjela

Australija korak bliže objavljivanju registra pedofila

Australija korak bliže objavljivanju registra pedofila

Australija je korak bliže objavljivanju registra imena osoba osuđenih zbog pedofilije, javlja News.com.au.

Australska konzervativna koalicija koja je u više navrata ove godine predložila da se objave imena registriranih seksualnih prijestupnika, odnijela je neočekivanu pobjedu na saveznim izborima.  

Australsko izborno povjerenstvo (AEC) poručilo je da Morrisonova koalicija ima 76 od 151 mjesta u parlamentu.

Popis ”imena i sramota”

Ministar unutarnjih poslova Peter Dutton, član koalicije, iznio je ovu zamisao još u januaru ove godine, a vlada je u proračunu za april izdvojila za taj projekt 7,8 miliona dolara.

Novac će se sada usmjeriti na stvaranje popisa ”imena i sramota”, službeno poznatog kao Nacionalni javni registar počinitelja seksualnih kaznenih djela nad djecom. Vlada na taj način želi ”osigurati nacionalno konzistentan pristup javnom objavljivanju informacija o seksualnim zlostavljačima maloljetnika”.

Objava fotografija pedofila

Vlada je još u aprilu obećala australskim građanima mogućnost pristupa informacijama o hiljadama osuđenih pedofila, uključujući njihova imena, nadimke, fotografije, datum rođenja, fizički opis i narav njihovih zločina.

U javnom registru neće se nalaziti adresa osuđenih počinitelja, ali će biti navedena njihova približna lokacija, odnosno dio grada u kojem žive.

“Zaštita naših najranjivijih građana – naše djece – jedan je od najviših prioriteta Morrisonove vlade”, izjavio je Dutton u travnju ove godine.

Neki su protiv

Ne slažu se svi zastupnici i pravnici s idejom objave takvog registra. Predsjednik Pravnog vijeća Australije Arthur Moses izjavio je da bi registar počinitelja seksualnih zlostavljanja nad djecom mogao prouzročiti određene probleme, poput negativnog društvenog pritiska ili čak nasilja nad prijestupnicima.

“Sudovima za izricanje kazne treba omogućiti diskrecijsko pravo da uzmu u obzir pojedinačne okolnosti kaznenog djela i počinitelja kako bi utvrdili ispunjava li počinitelj uvjete za registraciju”, rekao je Moses.

Vlada Sjevernog teritorija najavila je planove za sličan registar u 2014., ali ih naposljetku nije provela. Tadašnji premijer Tony Abbott rekao je kako ne smatra da je takav tip registra dobra zamisao.

“Nemamo nacionalni registar ubojica, nemamo nacionalni registar lopova, nemamo nacionalni registar drugih prijestupnika”, izjavio je Abbott u oktobru 2014. godine.

Političke mjere moraju se temeljiti na dokazima”

Prošle godine Australski institut za kriminologiju (AIC) objavio je izvješće u kojem stoji kako nema dokaza da bi objava registra pedofila umanjila mogućnost da oni ponovno počine takvo kazneno djelo, piše The Guardian.

“Političke mjere koje se bave seksualnim zlostavljanjem moraju pažljivo razmotriti problem i temeljiti se na jakim teorijskim podlogama koje su potkrijepljene dokazima”, zaključuje se u izvješću AIC-ja.

Zenica
thunderstorm with rain
20 ° C
20 °
20 °
88 %
1.5kmh
40 %
sub
16 °
ned
25 °
pon
25 °
uto
27 °
sri
28 °

Posljednje objavljeno