Australija mijenja definiciju janjadi radi povećanja izvoza

Objavljeno prije 3 sedmice

Australska vlada je promijenila definiciju janjadi kako bi potaknula izvoz.

Ministar poljoprivrede David Littleproud objavio je u srijedu da će se ubuduće janjadi moći zvati i one životinje kojima su niknuli trajni sjekutići, ali na njima nema vidljivih tragova habanja.

Ranije se meso janjadi zvalo ovčetinom ili bravetinom, što je manje cijenjeno, čim bi životinje izgubile mliječne zube i dobile trajne sjekutiće.

Promjena definicije će omogućiti da i nešto starije ovce, koje su tipično u dobrom stanju, mogu ‘proći’ pod profitabilniju janjetinu.

Ministarstvo poljoprivrede nije znalo reći kolikog će to utjecaja imati na povećanje izvoza. Australija sada izvozi janjetine i ovčetine u vrijednosti 2,6 milijardi australskih dolara . Od toga četiri petine otpada na janjetinu.

Rasprava o definiciji janjadi u Australiji traje već dvadeset godina, otkako je Novi Zeland, glavni australski globalni konkurent u izvozu janjetine, promijenio svoju definiciju u koju je uključio nicanje sjekutića i time stekao prednost pred australskim proizvođačima.

“To je jednostavna i zdravorazumska promjena”, kazao je Littleproud. “Našim će uzgajivačima omogućiti širenje prilika za izvoz.”

Po istraživanju australskih stručnjaka, nema razlike u kvaliteti mesa janjadi bez sjekutića i neposredno nakon njihova nicanja.