Ukupno podjela

Austrija zvanično zabranila ustaški grb

Austrija zvanično zabranila ustaški grb

Austrija je zabranila hrvatski grb iz Nezavisne Države Hrvatske sa prvim bijelim poljem. Ova mjera stupa na snagu 1. marta. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije objavilo je smjernice za zabranu ekstremističkih simbola, među kojima se nalaze simboli ‘Islamske države’ i ustaša.

Od zabrane su izuzeti medijski izvještaji, filmovi i pozorišne predstave, ali samo ako se u njima ne propagira ova ideologija.

Lista zabranjenih simbola dopunjena je sa još dva ustaška.

Prvi je veliko latinično slovo “U” u kojem se može vidjeti šahovnica sa prvim bijelim poljem, a drugi zabranjeni ustaški simbol je šahovnica sa prvi bijelim poljem iznad koje se nalazi latinično slovo “U”.

Visoke kazne

Kazne za one koji se ogluše o zabranu iznose 4.000 eura, a oni koji ponove moraće da plate 10.000 eura.

Austrijanci su te ustaške simbole stavili uz znakove Hamasa i Hezbolaha, koje smatraju terorističkim organizacijama.

Povod za zabranu ustaških simbola u Austriji je skup na Bleiburgu, koji evropski mediji nazivaju “najvećim okupljanjem neonacista u Evropi”. 

Ovaj kontroverzni događaj organizuje Hrvatska biskupska konferencija, a pokrovitelj je Hrvatski sabor. 

Istovremeno sa zabranom ustaških simobola na Zapadu, hrvatska dijaspora izabrala je upravo grb sa prvim bijelim poljem za svoj simbol.

Na sastanku hrvatskih iseljenika u američkom gradu Clevelandu, odlučeno je da ovaj grb bude njihov zaštitni znak, uz obrazloženje da je riječ o “starom hrvatskom simbolu”, navode hrvatski portali. 

Zenica
clear sky
22 ° C
22 °
22 °
78 %
2.1kmh
0 %
pet
24 °
sub
28 °
ned
26 °
pon
26 °
uto
20 °

Posljednje objavljeno