Azil za napuštene životinje u Zenici popunjen, na ljeto se proširuje kapacitet

Objavljeno prije 1 godina
Foto: Ilustracija

U Zenici je od sredine januara 2017. godine sa radom počeo azil za napuštene životinje, prvenstveno pse.

Ove aktivnosti provodi preduzeće Alba Zenica, na osnovu ugovora sklopljenim sa Gradom Zenica, koji je u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja, i svih drugih zakonskih uslova za pokretanje higijenskog servisa i skloništa za životinje.

Kako smo dobili informaciju iz ovog preduzeća, do sada je u azil smješteno oko 80 životinja. Trenutno se razmatra mogućnost povećanja kapaciteta skloništa u ljetnom periodu.

“U narednom periodu će se aktivnije raditi na udomljavanju nevlasničkih pasa koji se nalaze u skloništu, kako bi se osigurao minimalni kapacitet za prijem novih pasa”, poručuju iz Albe.

Aktivnosti na sklanjanju nevlasničkih pasa sa prostora grada Zenice su i dalje u toku i pored toga što je kapacitet za prijem životinja uglavnom popunjen, jer se isti može djelimično povećati.

Iz Gradske uprave Zenice pozivaju građane da iskoriste mogućnost besplatne telefonske linije 080 02 03 43 gdje mogu prijaviti lokaciju pasa lutalica i dati sugestije vezano za problematiku napuštenih životinja.

Svi pozivi i poruke se snimaju i prosljeđuju nadležnim službama na dalje postupanje.