Ukupno podjela

Bh. radnici u Njemačkoj zadovoljni platom, statusom i odnosom poslodavaca

Bh. radnici u Njemačkoj zadovoljni platom, statusom i odnosom poslodavaca

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH, koju predvodi direktor Agencije Muamer Bandić, ove sedmice boravi u Njemačkoj da bi se upoznala o uslovima rada građana BiH koji se nalaze na radu u Njemačkoj, a angažovani su od slovenačkih firmi na osnovu međudržavnog Sporazuma o zapošljavanju građana iz BiH u Sloveniji.

Iz Agencije je saopšteno da je poseban akcent na provjeri uslova pod kojima radnici iz BiH rade, da li ostvaruju sva prava iz radnog odnosa, te da li su u istom položaju kao i domaća radna snaga.

“Posjete poslodavcima koji zapošljavaju naše državljane, te razgovori sa radnicima dobar su pokazatelj s kolikom ozbiljnošću pristupamo radnim migracijama. Na ovaj način preventivno djelujemo i sprečavamo slučajeve gdje bi prava radnika bila ugrožena. I u budućnosti ćemo da nastavimo sa ovom praksom”, rekao je Bandić.

Jedna od firmi koju je delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH posjetila je “Baugroup” iz Ljubljane koja je zaposlila više od stotinu građevinskih radnika iz BiH. Tom prilikom razgovarano je sa radnicima iz BiH i svi su istakli da su zadovoljni platom, statusom i odnosom poslodavca prema njima.

“Od početka realizacije Sporazuma sa Slovenijom u ovoj državi putem Agencije zaposleno je 30.000 radnika iz BiH. Neki od njih privremeno su angažovani na radovima u Njemačkoj i naša je obaveza da povremeno provjerimo uslove rada naših državljana. Zahvaljujući firmi koju smo posjetili imali smo mogućnost da razgovaramo sa velikim brojem naših državljana i da vidimo kako implementacija Sporazuma izgleda iz njihovog ugla. Veoma smo zadovoljni viđenim i posebno nam je drago da su radnici zadovoljni svojim poslovima”, rekao je Bandić.

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH ove će sedmice posjetiti i druge firme u kojima radi veći broj radnika iz BiH.

Zenica
clear sky
15 ° C
15 °
15 °
87 %
1kmh
0 %
sub
28 °
ned
29 °
pon
26 °
uto
23 °
sri
23 °

Posljednje objavljeno