-1.1 C
Zenica
Subota, Decembar 7, 2019

Ukupno podjela

Biciklistička stajališta na osam lokacija u centru Zenice

Biciklistička stajališta na osam lokacija u centru Zenice

Biciklistička stajališta na osam lokacija u centru Zenice

Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenica započela je realizaciju druge faze nabavke i ugradnje biciklističkih stajališta na više lokacija u gradskoj zoni.

Cilj ovog projekta je razvijanje biciklističke infrastrukture, smanjenje korištenja motornih vozila, a samim time i doprinos smanjenju količine izduvnih plinova.

Pozitivne minute

Za realizaciju projekta u 2018. godini utrošen je iznos od 20.000,00 KM i to u prvoj fazi 6.000,00 KM i drugoj 14.000,00 KM.

U ovoj fazi vrši se ugradnja 38 stalaka za bicikla tipa “A”, koji su najpovoljniji po pitanju bezbjednosti.

Stalci postavljeni na osam lokacija i dva stajališta sa po 6 stalaka sa nadstrešnicom koja će parkirana bicikla štititi od vremenskih uvjeta. Kapacitet jednog stalka jesu minimalno dva bicikla, tako da će se završetkom prve faze obezbijediti parkiralište za minimalno 100 bicikala.

Lokacije na kojima će se postaviti biciklistička stajališta su:

– kod atletskog stadiona (teniski tereni) – sa nadstrešnicom,
– na Kamberovića polju (kod sahat kule) – sa nadstrešnicom,
– ispred Gradske uprave,
– kod južne tribine Bilinog polja,
– kod pijace u Jevrejskoj ulici,
– u ulici Fakultetska,
– Titova (kod prodavnice Mars).

Grad Zenica na ovaj način obilježava Evropsku sedmicu mobilnosti (16.-22.09.) i Svjetski dan bez automobila. Iz tog razloga, savjetujemo sugrađane da za kraće relacije koriste bicikl kao prevozno sredstvo, te vas podsjećamo na brojne ekološke, ekonomske i zdravstvene aspekte vožnje bicikla.

“Dragi sugrađani na ovaj način i mi možemo dati veliki doprinos smanjenju emisije štetnih gasova i efekta staklene bašte, a samim tim i unapređenju životne sredine. Poboljšanje kvaliteta zraka i sveukupnog kvaliteta života kreće od pozitivnih aktivnosti svakog od nas, a Gradska uprava će i u narednom periodu raditi na stvaranju što kvalitetnijih uslova za život u Zenici”, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
Zenica
mist
-1.1 ° C
-1 °
-1.1 °
100 %
2.1kmh
40 %
sub
9 °
ned
9 °
pon
9 °
uto
5 °
sri
-1 °
Biciklistička stajališta na osam lokacija u centru Zenice

Posljednje objavljeno